4 вересня під час урочистого відкриття групи «Калинка» у Шубківському дошкільному навчальному закладі ясла-садок, що у Рівненському районі, потенційними кандидатами у депутати було вручено подарунки. Зокрема, голова Рівненської обласної ради Михайло Кириллов подарував дитячі іграшки, а головою Шубківської сільської ради Валентиною Осіпчук було вручено подарунковий конверт «до Дня народження групи».

news 4.09.15 Рівне Дитячий садок Шубкова з подарунками 2

 

news 4.09.15 Рівне Дитячий садок Шубкова з подарунками

До реєстрації кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови для участі у місцевих виборах, довести, що дії зі сторони потенційних кандидатів, неможливо. Однак після офіційної реєстрації кандидата аналогічні дії матимуть ознаки підкупу виборців.

ОПОРА наголошує, що згідно до ч. 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Звертаємо увагу, що за вчинення підкупу виборців передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, ч. 3 ст. 160 ККУ здійснення передвиборної агітації (агітації референдуму) шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення найменування, символіки, прапора політичної партії, вартість яких не перевищує розміру, встановленого законодавством), робіт, послуг - карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. При цьому, під неправомірною вигодою слід розуміти кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3 % розміру мінімальної заробітної плати, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.

 

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.