Від ОВК№94, що територіально розміщена в Обухові Київської області (центр виборчого округу), громадські активісти і «Правий сектор» вимагали люстрації для двох членів комісії – Павліни Гуртовенко (квота «Партії регіонів») та Тетяни Фокіної (квота партії «Нова політика»).

Щодо громадських активістів, то серед них були представники обухівського Майдану. Прихід до ОВК анонсував координатор цього руху Богдан Мишко, інформують місцеві ЗМІ. «Група людей зайшла до приміщення окружної комісії, що знаходиться у Палаці культури на вулиці Піщаній. Люди мали на меті  домогтися заяв на звільнення двох згаданих вище членів комісії, але виявилося, що їх нема на робочому місці,»- інформує спостерігач ОПОРИ.

Люди навідалися до ОВК знову – вже увечері. Цього разу ОВК зобов’язалося рекомендувати штабам-суб’єктам подання замінити членів окружної комісії, що так збурили громаду. Але в комісії застерігають, що заміни в особовому складі за тиждень до дня виборів можуть негативно вплинути на роботу ОВК. Мовляв, комісія претензій до Гуртовенко і Фокіної не має.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що законодавство таку от «народну люстрацію» ніяк не регламентує, навіть більше, будь-який тиск на суб’єктів виборчого процесу вважається кримінальним злочином – незалежно від того, хто і з якою метою його здійснює. Так, частина 1 статті 157 Кримінального кодексу України попереджає: «Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Але Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що прецеденти впливу громади на ОВК у Київській області вже були. Зокрема, свого часу партійні активісти змусили написати заяву на звільнення члена ОВК№93 (Миронівка).

Відео: Громада вимагає люстрації членів комісії

Відео: Секретар ОВК Оленка Фокіна телефонує тим членам комісії, від яких громадські і партійні активісти вимагають заяв на звільнення

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)