Чим ближче до дня виборів, тим більше випадків маніпуляційних соціологічних опитувань з’являється у передвиборній агітації. Так спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані результати опитувань громадської думки, які не відповідають вимогам законодавства.

Спостерігачі ОПОРИ все частіше фіксують соціологічні опитування громадської думки, які не відповідають вимогам виборчого законодавства. Так, наприклад, в агітаційній газеті об’єднання «Самопоміч» поданий рейтинг, який сформований за результатами національних дебатів каналу «1+1» «Право на владу». Проте крім самих відсотків, нічого не згадується, яким чином проводилося опитування, скільки респондентів було опитано, в який час і так далі.

news 20 10 2014 Kiev Sociologia foto4

В агітаційній газеті Андрія Білецького – кандидата-самовисуванця по 217 округу (Оболонський район) – також поданий рейтинг деяких кандидатів по цьому- округу. Крім сформульованого запитання, більше ніяких даних про опитування немає. Хоч внизу і написано «див. с. 2», але на другій сторінці розміщене зовсім інше опитування, яке відповідає усім вимогам.

news 20 10 2014 Kiev Sociologia foto2 news 20 10 2014 Kiev Sociologia foto3

На офіційному сайті кандидата-самовисуванця по 212 округу (Дарницький район) Володимира Гончарова можна знайти рейтинг лідируючих політичних сил і основних кандидатів. Згадується лише кількість респондентів і їхній вік.

news 20 10 2014 Kiev Sociologia foto1

В усіх вищезазначених випадках з великим відривом лідирують саме ті кандидати, які розмістили ці соціологічні опитування.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 71, ч. 10 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Засоби масової інформації у разі оприлюднення результатів опитування громадської думки, пов'язаного з виборами депутатів, зобов'язані зазначити замовника опитування, повну назву організації, що проводила опитування, час його проведення, територію, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку».

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.