Представники Громадянської Мережі ОПОРА провели тренінг для студентів Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського на тему: «Джинса як інструмент виборчих маніпуляцій».

 

Під час заходу студентам розповіли про поняття «джинси», її ознаки та чому її найбільше з’являється у ЗМІ саме під час виборчих перегонів.

Іміджеві публікації, прихована агітація, інформаційні приводи для згадування імені кандидатів у позитивному контексті, чорний піар – так про діяльність політичних партій та кандидатів до парламенту пишуть практично всі ЗМІ. А особливо у передвиборчий період.

За словами прес-секретаря Громадянської Мережі ОПОРА у Вінницькій області, часто під час передвиборчої кампанії статті у ЗМІ розміщені на тих же сторінках, де й загальна політична чи аналітична інформація.  Хоча, згідно із частиною 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України»,політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

«Кандидати та політичні партії хочуть отримати найбільше голосів виборців, а такі матеріали, як «джинса» несуть тези, котрі здатні вплинути на виборця голосувати або ж ні за конкретного кандидата. Про те, що такі публікації не є авторськими творами редакцій, а, ймовірно, замовленими, свідчить їх зміст – суто позитивна інформація про конкретного кандидата та подекуди критика його опонентів», - зазначив довготерміновий спостерігач Громадянської Мережі ОПОРА.

Студенти дізналися, що про наявність джинси свідчить не лише зміст матеріалів із явною симпатією до певних кандидатів чи партій, а й те, що публікації з однаковими назвами та авторами, ідентичними реченнями та аналогічними інформаційними посилами з’являлися одночасно у різних ЗМІ.

Захід проведено у рамках співпраці Громадянської Мережі ОПОРА з Європейською платформою за демократичні вибори.

0 vinnytsa trening2

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                          
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                                                                                       
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)