Сьогодні потенційний кандидат у депутати по 195 округу провела прес-конференцію разом з депутатом черкаської міської ради Араіком Мкртчяном, прокоментувавши зафіксовані випадки роздачі продуктових наборів в Черкасах.

Приводом конференції стали публікації на сайті ОПОРИ та сайтах місцевих ЗМІ про роздачу населенню продуктових наборів від Громадянського руху «За процвітання Черкащини», від імені якого веде свою діяльність Наталія Нетовкіна. ОПОРА наголосила на тому, що подібні благодійні допомоги саме у передвиборчий період мають ознаки непрямого підкупу населення.

До моменту офіційної реєстрації кандидата в народні депутати така діяльність не є порушенням Закону. Проте зауважимо, що відповідно до ч.14 ст.74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати. Така передвиборча агітація є непрямим підкупом виборців, що карається чинним законодавством.

Наталія Нетовкіна розповіла присутнім, що ще в 1999 році розпочала благодійну діяльність з організації «Віра. Надія. Любов», з проведення благодійних обідів на 100 чоловік.

-          Все моє життя мені пропонували іти в політику, але коли я сказала це своїй подрузі, вона сказала: «Наташ, не сподівайся, там скільки бруду! Хочеш робити щось добре – роби благодійні обіди». Останні 4 роки ми разом з Араіком Мкртчяном кожен місяць надаємо нужденим благодійні продуктові пакети. У нас все систематизовано, я думаю що багато черкащан і з соснівського, і з придніпровського районів відчули ту допомогу. Ми не припинимо її. Завчасно хочу попросити у вас вибачення, бо в наступному місяці ми видачу благодійних пакетів будемо робити не в 20-х числах, а в 30-х.

Кандидат наголосила, що 15 років регулярно займається благодійною діяльністю, і зафіксований процес допомоги – частина щомісячної допомоги нужденним жителям міста похилого віку. На конференції були присутні містяни, які отримують допомогу від Нетовкіної та люди, які співпрацювали з нею у благодійній справі. Вони підтвердили регулярність надання такої допомоги та дякували організації, пані Нетовкіній та пану Мкртчяну.

25 09 cherk N

Араік Мкртчян наголосив, що разом з Наталею Нетовкіною на благодійницькі гроші вони давно могли купити собі місця в партійних списках, але не зробили цього.

Наталія Нетовкіна запропонувала передати ОПОРІ інформацію про людей, які її намагаються залякати та тих, хто забороняє їй зустрічатися з людьми сіл Драбівського, Чорнобаївського, Чигиринського районів. Поки що вона подала документи про реєстрацію до ЦВК, нагадаємо, сьогодні останній день подання заяв до Центральної комісії від кандидатів у депутати.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.