З червня по жовтень 2018 народні депутати 85 разів вдавались до непрямої агітації, ймовірно, використовуючи кошти державного бюджету, які були виділені у 2017-2018 роках. Такими є дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Із червня по листопад ОПОРА відслідковувала на офіційних сайтах місцевих органів влади, у соціальних мережах, медіа та інших відкритих джерелах згадки про об’єкти в регіоні, на які виділялись кошти з державного бюджету, згідно з джерелами, «за сприяння» певного народного депутата. Зокрема, випадки, коли депутат сам повідомляв про відремонтовану завдяки йому будівлю, закуплене обладнання, встановлений дитячий майданчик, тощо. Або коли місцеві органи влади, працівники закладів чи установ дякували депутатові за допомогу у виділенні коштів. 

25.12.18 news Lviv infographika1 2

«Йдеться про бюджетні кошти, які використовують депутати в процесі своєї діяльності. Ці гроші скеровуються в регіони на основі різних цільових програм: державні субвенції на соціально-економічний розвиток регіонів, Державний фонд регіонального розвитку, митний експеримент для розвитку дорожнього фонду. Разом з тим, задля «піару» депутати також можуть використовувати кошти обласного бюджету, наприклад, конкурс мікро-проектів», — пояснює координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області.

Із червня по жовтень кількість зафіксованих випадків «піару» на державних субвенціях  коливалась від 8 до 13 разів на місяць. Однак, у листопаді аналітики ОПОРИ зафіксували 33 випадки, тобто втричі більшу активність ніж середні показники у попередні місяці.

25.12.18 news Lviv infographika2 2

Лідером з «піару» за допомогою бюджетних коштів на Львівщині є член фракції БПП «Солідарність» Богдан Дубневич. ОПОРА зафіксувала 28 повідомлень, здебільшого, у профілі депутата у Facebook про об’єкти профінансовані за його сприяння. Найчастіше (у 13 випадках) йшлося про освітні заклади та (у 8 випадках) ремонт доріг.  Крім того, Богдан Дубневич коштом свого фонду організував тури Пустомитівським районом для голів ОТГ та сільських рад, старост, працівників культури, бібліотекарів, освітян, медиків, працівників управління соціального захисту й працівників пошти Пустомитівського району. Під час таких поїздок їм показували, як просуваються ремонтні робот доріг та інфраструктурних об’єктів району.

25.12.18 news Lviv prtsc tury dubnevicha

Позафракційний депутат, який, нагадаємо, є лідером партії «Українське об'єднання патріотів —УКРОП» Тарас Батенко використовував бюджетні надходження як засіб непрямої агітації 17 разів. Здебільшого, на інформаційному порталі Золочева (zolochiv.net) або в профілі депутата у Facebook з’являлись повідомлення про відкриття дитячих майданчиків (8 разів). Рідше  про ремонт народних домів (4 рази) та закупівлю обладнання для медичних закладів (3 рази). Батенко неодноразово заявляв, що вважає лобіювання інтересів своїх виборців (123 виборчого округу) шляхом фінансування об’єктів та програм Урядом «прямим обов’язком народного депутата».

Щодо інших народних депутатів, які вдавалися до «піару» на залученні бюджетних грошей, член «Народного фронту» Михайло Бондар робив це 16 разів, член «БПП «Солідарність» Ярослав Дубневич — 15, його колега по фракції Андрій Лопушанський — 4 рази, позафракційний депутат Богдан Матківський — 4 рази, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко двічі, позафракційний депутат Олег Мусій — 1 раз. Якщо говорити про фракції, то бюджетні кошти з метою непрямої агітації найчастіше використовували представники БПП «Солідарність» (47 разів). «Народний фронт» вдавався до «піару» за допомогою субвенцій 16 разів, Радикальна партія Олега Ляшка - двічі.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Зі всеукраїнським дослідженням можна ознайомитись за посиланням.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]