На сьогоднішньому засіданні робоча група з доопрацювання Виборчого кодексу закінчила розгляд тринадцяти глав, що стосувались усіх рівнів виборів. Таким чином, для опрацювання залишились лише поправки прикінцевих положень та відкладені раніше питання. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

21 грудня відбулось тридцять п’яте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні лише 3 народних депутатів з 24 членів робочої групи: Юрій Левченко, Руслан Сидорович та Олександр Черненко. А також засідання відвідали помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Впродовж сьогоднішнього засідання робоча група розглянула 558 поправок. Більшість з них були відхилені, бо в рамках правок пропонувалися зміни до виборчої системи, що передбачена версією першого читання. Також частина поправок стосувалися питань, які вже були розглянуті в попередніх блоках і щодо яких вже є напрацьовані формулювання, які й будуть скопійовані та адаптовані з попередніх блоків.

Робоча група розглянула 4244 поправки, що становить 98,8% з 4296 поправок. Таким чином, було розглянуто 13 глав, що стосувались виборів різних рівнів. Нерозглянутими лишаються 52 поправки з глави про перехідні та прикінцеві положення. Варто зазначити, що опрацьовувати ці поправки робоча група не буде, адже перехідні та прикінцеві положення фактично повністю змінилися, відповідно, ця глава буде написана членами групи наново.

Також додаткового розгляду потребуватимуть питання, які робоча група визначала впродовж розгляду «винесеними за дужки». Тобто, це ті питання, які потребують додаткового обговорення з широким колом експертів та зацікавлених осіб. Наприклад, питання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів, доступності процесу голосування для людей з інвалідністю. Зустрічі-обговорення цих питань попередньо заплановані на другу половину січня. На них будуть запрошені автори тематичних поправок, представники ЦВК та громадських організацій, що представляють ту чи іншу групу.

Наступна зустріч відбудеться в середу, 26 грудня, об 11:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Відповідно до сьогоднішнього рішення робочої групи ця зустріч не буде офіційним засіданням, а направлена лише на уточнення технічних моментів та гармонізації вже узгоджених позицій. Проте вона так само буде відкритою для участі.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.