На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 310 поправок. Закінчили розгляд питань виборів сільських, селищних, мільких голів та старост. Крім того, розпочали главу про вибори депутатів обласних та міських рад великих міст з населенням від 90 000. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

17 грудня відбулось тридцять четверте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні лише 2 народних депутатів з 24 членів робочої групи: Руслан Сидорович та Олександр Черненко. А також засідання відвідали співавтор однієї з інших версій кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Дмитра Добродомова, Юрія Левченка, Валерія Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 489-538 та поправки до них 3375-3685. Розглянули питання основних засад виборів сільських, селищних, міських голів та старост права, строків та порядку висування кандидатів, територіальної організації виборів та системи виборчих комісій, формування ДВК, умов реєстрації кандидатів, грошової застави, відмови в реєстрації та скасування реєстрації, попередження за порушення виборчого законодавства, особливостей проведення виборів із кількістю зареєстрованих кандидатів менше двох, гарантій діяльності кандидатів, порядку реєстрації та заміни уповноваженого представника та довірених осіб кандидата, права кандидата мати офіційних спостерігачів, особливостей відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів, інформаційних плакатів кандидатів, збалансованості поширення інформації про кандидатів, особливості проведення передвиборної агітації, вимог до змісту виборчого бюлетеня та особливостей підготовки приміщення для голосування, порядку заповнення виборчого бюлетеня при голосуванні, особливостей підрахунку голосів на виборчій дільниці, відомостей спеціальної частини підсумкових протоколів дільничної та окружної виборчої комісії, транспортування виборчих документів дільничної виборчої комісії, особливостей розгляду виборчих документів територіальними виборчими комісіями, які здійснюють повноваження окружних, особливостей розгляду виборчих документів головною виборчою комісією, протоколу про результати виборів, рішення головної виборчої комісії за підсумками голосування, підстав призначення повторних виборів та повторного голосування, офіційного опублікування результатів виборів та реєстрація обраного сільського, селищного, міського голови, старости. Крім того розпочали главу про вибори депутатів обласних та міських рад великих міст з населенням від 90 000 осіб. Відповідно, розглянули питання основних засад виборів депутатів обласних та міських рад великих міст, кількісного складу рад, права висування кандидатів у депутати, строків призначення та проведення повторних виборів депутатів, територіальної організації виборів депутатів та система виборчих комісій.

Також представники робочої групи розглянули статті, які стосуються збирання підписів на підтримку реєстрації кандидата на посаду голови територіальної громади, а також порядку їх передачі до ТВК та врахування. Але оскільки від такої практики збору підписів вирішили відмовитись, то всі чотири статті, які стосувались цих питань, були вилучені. До цих статей було подано 51 поправку від різних народних депутатів. Більшість цих поправок пропонували вилучити статті, що стосуються підписів, відповідно всі вони були враховані, а ті кілька поправок, які не стосувались виключення статей з- відхилені. Також традиційно були відхилені поправки, які б змінювали виборчу систему, закладену в документ.

Таким чином, за 34 засідання робочої групи було пройдено 85,8% від усіх 4 296 поправок. Залишилось лише 610 поправок до кінця розгляду документа, що становить 14,2%.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п’ятницю, 21 грудня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №3686.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.