Майже 47% носіїв зовнішньої реклами у трьох містах обласного значення на Луганщині зайняті політичною рекламою. Мова йде про Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Рубіжне. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Станом на початок листопада 49 носіїв зовнішньої реклами Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного зайнято продукцією політичного характеру. Це становить майже 47% від загальної кількості в 106 бордів.

Найбільша присутність на білбордах у зазначеній міській агломерації зафіксована з боку ВО «Батьківщина». Спостерігачі нарахували 15 рекламних носіїв із промоцією «Нового курсу України», на яких зображена Юлія Тимошенко поряд з надписом «Сильна економіка».

7 11 2018 Lugansk boards 7

На другому місці за кількістю – агітаційна продукція чинного Президента України Петра Порошенка. Зафіксовано 12 білбордів, серед яких в обласному центрі Сєвєродонецьку – 6, у Рубіжному та Лисичанську – 4 та 2 відповідно. Це – серія «Армія.Мова.Віра», де у вигляді гасла напис «Ми – Україна. Сильна армія – запорука миру!» або ж «Ми – Україна. Армія боронить нашу землю. Мова боронить наше серце. Віра боронить нашу душу» та підпис «Петро Порошенко».

7 11 2018 Lugansk boards 3

7 11 2018 Lugansk boards 6

Також зафіксовано помірну наявність рекламної продукції партії «Основа» та Сергія Тарути – 7 білбордів. Наприклад, по 2 у Лисичанську та Рубіжному та 3 у Сєвєродонецьку. На цих рекламних носіях поряд із фотографією Сергія Тарути розміщено його цитату «Повагу кожному».

7 11 2018 Lugansk boards 2

Білбордів «Опозиційного блоку» з фотографією Олександра Вілкула на блакитному фоні та надписом «Нас більшість» спостерігачі нарахували 6 – по два білборди у кожному з трьох міст.

7 11 2018 Lugansk boards 1

З жовтня в регіоні спостерігається поява білбордів партії «Наші» (2 борди у Лисичанську), на яких зображено Євгена Мураєва поряд із написом «Потрібні наші люди». А також зафіксовані борди Всеукраїнського громадського руху Вадима Новинського «Партія миру» (2 борди у Рубіжному) з гаслом «Буде мир – буде відновлення економіки!».

7 11 2018 Lugansk boards 8

7 11 2018 Lugansk boards 5

Дискусійним можна вважати питання щодо віднесення до політичної реклами 4 бордів «Президент – слуга народу: незабаром», які з однаковим успіхом можна вважати як популяризацією політичної партії «Слуга народу», так і  комерційною рекламою телевізійного серіалу «Слуга народу» від «Студії квартал 95».

7 11 2018 Lugansk boards 4

Варто зазначити, що оскільки виборчий процес ще не розпочався, такі матеріали не підпадають безпосередньо під дію законодавства. Проте така реклама може містити ознаки дочасної агітації.

Нагадаємо, відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.