Попри заяви Голови Верховної Ради Андрія Парубія про винесення Виборчого кодексу на розгляд парламенту в жовтні, члени Робочої групи не готові до такого рішення, оскільки розглянуто лише трохи більше 25% поправок.

Про це йшла мова під час засідання Робочої групи з розгляду Виборчого кодексу в четвер, 13 вересня.

За словами голови групи Олександра Черненка, він озвучив Голові Верховної Ради те, що у жовтні Кодекс не буде готовий до розгляду.

«Я не впевнений, що у другій половині жовтня чи у листопаді буде рішення більшості фракцій це виносити. Я сказав, що ми не будемо готові винести на розгляд, навіть якщо включимось у режим щоденної роботи», сказав Черненко.

Він також запропонував прийняти документ з відстрочкою, потім доопрацювати.

Депутатка Олена Бойко не погодилась з такою пропозицією:

«Це непрофесійно з точки зору парламентаризму приймати абищо з словами «ми потім допрацюємо». Хіба це державницький рівень? Наша задача в тому, щоб провести нормально вибори. Наша задача підготувати нормальний документ. Ну якщо не встигається, то є питання, що краще: завалити вибори чи підготувати нормальний законопроект умовно кажучи на наступні вибори. Я не буду голосувати, якщо воно буде в такому вигляді виноситись».

Депутат Руслан Сидорович запропонував інший формат роботи: кожному члену групи окремо опрацювати певну кількість поправок.

«Я пропоную трошки інший формат роботи. Зустрічатись не в такому форматі, в якому зустрічаємось і проходимо кожну статтю та кожну поправку. А до кожного засідання визначати домашнє завдання – якусь кількість поправок. Ми їх усі опрацьовуємо в режимі гугл-таблиці, обмінюємось думками і вже на зустрічі не читаємо та вичитуємо. Принаймні це збільшить швидкість опрацювання матеріалу»,  сказав він.

Присутні зазначили, що у кожного позиція різна, і поправки все одно будуть обговорюватись на засіданні.

«Якщо до кінця року Кодекс не виноситься у зал, в зриві відкритих списків звинуватять нас, робочу групу. Тому нам треба знайти альтернативний варіант, як нам задовольнити суспільний запит»,  заявив нардеп Ігор Попов.

Депутатка Наталія Новак запропонувала зробити звернення до Голови Верховної Ради:

«Ми свідомі, що нам потрібно нове виборче законодавство щодо виборів до Верховної Ради. Тому ми далі паралельно працюємо над цим Кодексом, але просимо розглянути проекти рішення щодо виборів Верховної Ради, як невідкладні, які ми на цей перехідний період розглянемо та проголосуємо».

Руслан Сидорович запропонував фіналізувати розглянуті поправки та винести їх у зал, паралельно продовжуючи розглядати у групі.

«Коли документ потрапить в зал, більшість відхилених поправок будуть предметом обговорення у залі. Для когось це буде принципово, бо принципово, комусь буде принципово, бо політично. Як мінімум 3 тисячі поправок будуть обговорюватись у залі. Якщо спробувати в рамках Робочої групи вийти на важливіші речі, по яких у нас нема конфлікту, решту поправок відхилити, фіналізувати документ в межах місяця, спробувати працювати в режимі «домашніх завдань» і опрацьовувати тут, як я пропонував. І не припиняти роботу групи навіть після потрапляння документу у сесійний зал, проводити цю роботу паралельно»,  сказав він.

«Нас звинуватять у тому, що ми не пройшли процедуру. Я вважаю, що головне – пройти всю процедуру і винести на розгляд залу»,  зазначила Олена Ледовських.

Зрештою, не дійшовши згоди, члени Робочої групи продовжили розгляд поправок у звичному режимі.