На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули 81 поправку. З 24 депутатів-членів робочої групи на ньому були присутні 7 народних депутатів та помічники ще 7 народних депутатів. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

10 вересня відбулось шістнадцяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні такі народні депутати: Олена Бойко, Юрій Левченко, Наталія Новак, Михайло Папієв, Ігор Попов, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. Щоправда, варто зазначити, що Михайло Папієв завітав на засідання радше в гості – буквально на 15 хвилин. Це вже вдруге поспіль на засідання одночасно зібралась найбільша кількість народних депутатів-членів робочої групи – 7 з 24. Також були співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев'янка, Дмитра Добродомова, Михайла Папієва, Валерія Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник та представники громадських організацій.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники продовжили розгляд статей, що стосуються розміщення передвиборчої агітації, загальні засади її фінансування та строки проведення. Були розглянуті статті 202-208 та 1175-1256 поправки до них.

Робоча група продовжила розгляд розділу щодо передвиборної агітації. Зокрема, ці статті стосуються таких аспектів агітації, як: загальні обмеження щодо передвиборної агітації, участь у ній виборців, проведення публічних заходів, виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів, розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами та транспортних засобах, а також загального порядку використання засобів масової інформації.

Відхилені були ті поправки, що стосувалися, наприклад:

- розширення переліку засобів масової інформації визначенням «комунальні», адже оскільки в Україні триває процес роздержавлення ЗМІ, робоча група вирішила не вносити це поняття в оновлене виборче законодавство;

- дозволу брати участь у передвиборчій агітації іноземним громадянам та особам без громадянства;

- залучення виборців для агітації, яку вони виготовляли б власним коштом поза виборчим фондом кандидата чи партії;

- можливості використання освітніх закладів для агітації;

- заборони проведення заходів передвиборної агітації у військових частинах чи установах кримінально-виконавчої системи – такий вид агітаційних заходів вирішили додатково регламентувати;

- можливості кандидатам чи партіям друкувати агітаційні матеріали із застосуванням власного обладнання, оскільки члени робочої групи вирішили, що такий офіційний «обхід» виборчого фонду може призвести до гірших наслідків, ніж фактичний недопуск до доступної агітації бідніших кандидатів та партій;

- обов’язку суб’єктів виборчого процесу зробити агітаційні матеріали та партійні сайти доступнішими до виборців із вадами зору чи слуху;

- заборони передвиборчої агітації у ЗМІ за три місяці до виборчого процесу та протягом усього виборчого процесу;

- встановлення ЗМІ розцінок на розміщення передвиборчої агітації та надсилання цієї інформації до відповідної виборчої комісії ще за 10 днів до початку виборчого процесу – робоча група вирішила залишити версію першого читання, де йдеться про не пізніше, ніж на п’ятий день виборчого процесу;

- доповнення переліку «кандидатів та партій» поняттям «виборчого блоку», адже це суперечить духу всього Виборчого кодексу, що спрямований на вилучення мажоритарної складової у парламентських виборах, а відтак і можливості створювати блоки.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в четвер, 23 вересня, о 10:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1257.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.