13 лютого у Миколаєві відбувся чотиригодинний OPENDATA-інтенсив від «Даних міст», який зібрав разом місцевих активістів та управлінців з муніципалітету.

Про подію повідомили організатори заходу.

Воркшоп відбувся завдяки перемозі Миколаєва у конкурсі “Відкритий виклик”, що його спільно проводять в Україні TechSoup та Громадянська мережа ОПОРА. Один з приємних бонусів конкурсу для міст - це залучення дата-фахівців до навчання і впровадження політики відкритих даних на місцевому рівні.

Аналітик «Дані міст» Григорій Сорочан відзначив, що відкриття даних в містах розпочалось останні два роки і міста, які почнуть це робити вже зараз, будуть більш прогресивними. Сорочан зосередив увагу учасників на останніх змінах до Постанови КМУ № 835 (тепер - №1100), яка регламентує формати обов’язкових даних для оприлюднення. Відповідно, учасники мали змогу розібратись, які формати оприлюднених даних найбільш актуальні для містян.

Олена Пєхота, директор Центру «Європейська освіта дорослих», розповіла про проблеми, з якими вона стикається у цій сфері.

 - Мені часто доводиться працювати з масивами даних. Навіть така річ як адреса може писатись в різних варіаціях - з комами, пробілами, дефісами. Це дуже ускладнює роботу – відзначила вона. 

Для вирішення таких проблем, зазначив Григорій Сорочан, зручно використовувати програму OPENREFINE. Вона має відповідні  функції для швидкої чистки даних та її структуризації.

Участь у заході взяли також Ольга  Євтушенко-Жирнова з міськради та журналіст В’ячеслав Головченко.

Представниця міськради відзначила, що на OPENDATA-інтенсиві їй цікаво дізнатися про організацію роботи над відкритими даними.

 - Станом на сьогодні у Миколаївській міській раді ще немає чіткої організації та стратегії відкривання даних. Не завжди департаменти та управління надають дані у зазначені строки та у відповідних форматах, - зазначила Євтушенко-Жирнова.

 А журналіст Головченко відзначив роль даних у роботі з розслідуваннями.
 
 - Я займаюсь журналістськими розслідуваннями та часто працюю з таблицями даних. Тому цей інтенсив був дуже пізнавальним для мене, - додав він.

Наприкінці воркшопу аналітик даних Григорій Сорочан презентував різноманітні заходи та конкурси які проводяться Державним агентством з питань електронного врядування, ініціативою «Дані міст», TAPAS та наголосив на можливості кожного знайти підтримку при роботі з відкритими даними.