Чотиригодинний OPENDATA-інтенсив від «Даних міст» у Рівному зібрав разом місцевих дата-активістів та управлінців з муніципалітету. Вчилися грамотно відкривати дані. Воркшоп відвідали близько двох десятків учасників.

Про це повідомили у рівненському осередку Громадянської мережі ОПОРА.

У ролі тренера запросили аналітика даних Григорія Сорочана. Він відзначив необхідність впровадження політики відкритих даних органами місцевого самоврядування, зокрема в розрізі діючого законодавства. Як наголосив спікер, у грудні 2017 року Кабінет Міністрів України прийняв оновлення до Постанови № 835. Документ регламентує не лише перелік обов’язкових до оприлюдення наборів, але й те, у яких форматах їх потрібно викладати.

- Але специфіка ситуації в тому, - додав Сорочан, - що насправді міста можуть публікувати набори даних не тільки з цього переліку, але й ті, які вони вважають корисними, для того, щоб зробити життя в місті комфортнішим.

Подію відвідав також представник ініціативи «Дані міст» від TechSoup Poland Недім Усейнов. Він зазначив, що, відповідно до його спостережень, в Україні склалася ситуація, коли, з одного боку, політика Open Data дуже стрімко розвивається, а з іншого – є проблеми, які він порівняв із "дірами на дорогах", що вимагають "якісного латання". Такий темп розвитку створює набагато більше стресів, як для громадянського середовища, так і для уряду та органів місцевого самоврядування. І це відрізняє українські реалії від того, як це було в інших країнах, що поступово пройшли цей шлях.

- Реалізовуючи ініціативу «Дані міст», ми намагаємося мінімалізували та пом'якшити цю невідповідність між тим, як було і тим як Україна швидко прямує в Європу, - підсумував Усейнов.

Координаторка ініціативи «Дані міст» від Громадянської мережі ОПОРА коротко розповіла про ситуацію із впровадження політики Open Data в Україні та Рівному зокрема. Вона вказала на прикладне значення даних як бази для створення міських сервісів. Також відзначила активність місцевої спільноти, але додала, що місту ще варто працювати над створенням громадського попиту на дані від влади.


- У Рівному міцне та потужне громадське середовище, яке хоче працювати над впровадженням політики відкритих даних, - сказала координаторка. - Однак потрібна також політична воля від міської влади, аби ці дані віддавалися для громадського суспільства.

Загалом, під час заходу учасники отримали необхідний базовий набір знань і вмінь для початку роботи з відкритими даними. Так, чотиригодинний OPENDATA-інтенсив включав такі кейси:
- нормативна база, що регулює в Україні політику відкритих даних;
- формати даних і машиночитність;
- робота з OPENREFINE (чистка даних);
- дата-середовище: де шукати підтримку.

Наступний воркшоп «OPEN DATA BOOST: як візуалізувати дані міста» пройде у Рівному 16 лютого. Початок о 12:00.
Нагадаємо, подія організована в рамках «Відкритого виклику». Саме завдяки перемозі у цьому Конкурсі Рівне виграло право на низку ексклюзивних освітніх та практичних заходів з відкриття даних.
«Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected]. Наш сайт: danimist.org.ua. Шукайте нас також у соцмережах.