Активісти Громадянської мережі ОПОРА  взяли участь у семінарі-обміні «Револьверний фонд, як механізм стимулювання інституційного розвитку та покращення інфраструктури ОСББ та ЖБК», який відбувся у м. Вознесенськ.

Громадянська мережа ОПОРА ще у 2011 році в рамках проекту «Реформа міського тепло забезпечення» проводила семінари для громадських організацій, де міжнародні експерти презентували цей механізм. «Агентство економічного розвитку м. Вознесенськ» стало першою організацією, яка втілила ідею револьверного фонду у дійсність.

Учасники обговорити інноваційний досвід із запровадження інструментів фінансової підтримки та стимулювання організаційного розвитку об’єднань співвласників та житлових кооперативів, яку презентувало «Агентство економічного розвитку м. Вознесенськ».

За результатами триденного семінару фахівці у області житлово-комунальної політики дійшли висновку, що в Україні є всі передумови для створення і розвитку револьверних фондів підтримки ОСББ. Проаналізувавши різноманітні аспекти діяльності подібних фондів, базуючись на міжнародному та вітчизняному досвіді, а також на глибинному аналізі роботи Вознесенського фонду, учасники змогли визначити, за яких умов виникнення Револьверних фондів найбільш реально:

1. започаткування фонду на місцевому рівні з подальшою перспективною розширення його діяльності на регіональний рівень (район-область). Враховуючи особливості роботи фонду з налагодження персональних взаємозв’язків з його користувачами та надання останнім крім фінансової ще й ресурсної та методичної допомоги, діяльність в форматі національного або міжрегіонального фонду не вбачається ефективною. Єдиною перспективною створення фондів в таких масштабах є наділення їх координаційними та організаційно-методичним функціями, у разі наявності розгалуженої мережі місцевих револьверних фондів;

2. наявність соціальної мети фонду (а не підприємницької), яка полягає в підтримці (фінансовій та організаційній) об’єднань співвласників та житлових кооперативів для покращення якості життя в наших багатоповерхівках;

3. наявність підтримки місцевої влади, як ідеологічної так і фінансової. Як показує досвід, більшість подібних фондів як в Україні, так і за кордоном створювались за безпосередньої підтримки муніципалітетів, так як сфера їх діяльності співпадає з інтересами, які переслідують органи влади в частині вирішення нагальних соціально-економічних проблем громад;

4. використання широкого спектру джерел наповнення фонду. Особливу увагу слід приділяти отриманню коштів від ОСББ та ЖБК, як найбільш зацікавленої аудиторії в діяльності Револьверного Фонду. При цьому не виключаючи такі потенційні джерела як: бюджети всіх рівнів, бізнес інвестиції, донорські структури та пасивні доходи;

5. активна робота над освітнім та інформаційним компонентами фонду, яка дозволяє створити згуртовану спільноту однодумців і забезпечити успішну роботу в майбутньому.

«Я мрію про те, щоб у кожній територіальній громаді існував такий фонд. Адже це надзвичайно ефективний інструмент для реалізації невеликих, але вкрай важливих, енергоощадних проектів у багатоквартирних будинках. За результатами соціологічних досліджень, близько 60 % домовласників в Україні готові вкладати власні кошти в ремонт свого будинку. До того ж, повернення коштів у таких проектах переважно здійснюється за рахунок отриманої економії споживання ресурсів. Повернувши невеликі кошти до револьверного фонду, співвласники будуть готові до банківського кредитування, а банки побачать в ОСББ відповідального платоспроможного клієнта»,  говорить координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА.