Через декілька днів, 25 серпня, в Україні завершується вступна кампанія до вищих навчальних закладів, тому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які відслідковували процес подачі документів та зарахування абітурієнтів, презентують короткі підсумки своєї роботи за останні два місяці.

Подача документів: особисто та електронно

У порівнянні з минулорічним досвідом, процес подачі документів у львівських ВНЗ пройшов достатньо спокійно. Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували довгих черг у приймальних комісіях, чому сприяла злагоджена робота персоналу комісій та можливість дистанційної подачі документів. Так, саме належна робота Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) дозволила працівникам приймальних комісій фактично безперешкодно реєструвати заяви абітурієнтів для участі у конкурсному відборі в режимі онлайн. Саме тому, зникла необхідність опрацювання заяв після завершення робочого дня, як це було у 2012.

Щодо електронної подачі заяви для участі у конкурсному відборі, то абітурієнти без проблем могли дистанційно зареєструвати заяви у ВНЗ. Отримали таке право і вступники медичних напрямків підготовки, які минулого року не могли користуватися такою опцією. Натомість, далі не можуть подавати електронних заяв ті абітурієнти, які мають підстави для особливих умов зарахування (право на позаконкурсне чи першочергове зарахування, цільові направлення). Потребує уніфікації також процедура подачі заяви тими абітурієнтами, які мають проходити творчі випробування у ВНЗ. Не зафіксовано скарг від абітурієнтів і щодо невчасного опрацювання електронних заяв, яке мало місце минулого року та через що вступники відправлялися подавати документи особисто в приймальні комісії. Натомість, виникали проблеми з намаганням відмінити заяву через поспішне та необдумане її подання, однак такої можливості не передбачено затвердженим Порядком подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до вищих навчальних закладів.

Нормативні недопрацювання

lvivПроблемою цьогорічної вступної кампанії стало зарахування додаткових балів призерам Малої академії наук. Згідно з Умовами Прийому, затвердженими Міністерством освіти й науки, призерам МАН зараховуються додаткові 30, 40 чи 50 балів відповідно за третє, друге чи перше призове місце. Проте, цьогорічні нововведення в Умовах звузили коло претендентів на додаткові бали й закріпили вимогу про «відповідність секції, по якій вступник брав участь у конкурсі-захисті, напряму підготовки (спеціальності)», а не відповідності профільного предмету тій дисципліні, з якої призер отримав диплом. На практиці ж, при вступі на напрям підготовки «журналістика» право на зарахування додаткових балів мають лише призери конкурсу МАН у секції «журналістика». Перемоги у інших секціях (з «української мови й літератури», «педагогіки», «літературної творчості» тощо), хоч і за наявності спільної базової дисципліни – української мови й літератури – підставою для збільшення конкурсного балу цьогоріч не вважаються.

Зважаючи на нову норму, вищі навчальні заклади діяли по-різному – деякі керувалися Умовами прийому та зараховували додаткові бали лише при відповідності секції, інші ж – діяли згідно з Наказом МОН №727 від 10 червня 2013 року, пункт якого вказує саме на відповідність базового предмета. Так, наприклад, Львівський національний університет імені Івана Франка ще в середині липня звернувся до профільного міністерства з проханням роз’яснити процедуру зарахування МАНівців. Проте, відповідь з МОН, яка вказує на пріоритетність секції, надійшла, як і іншим ВНЗ, лише 31 липня – у останній день подачі документів. Тому, виші були змушені скасовувати неправомірно додані бали та повідомляти про це вступників фактично після завершення прийому документів.

Рекомендації та зарахування на місця державного замовлення

Процес зарахування абітурієнтів на місця державного замовлення проходить у три етапи, процедура проведення яких передбачена Умовами прийому до вищих навчальних закладів на 2013 рік.   Серед основних обов’язків вищих навчальних закладів на етапі зарахування є: оприлюднювати рішення комісії про рекомендування до зарахування на стендах приймальної комісій, а також на веб-сайті ВНЗ; після завершення перших двох етапів – здійснити коригування списку осіб, рекомендованих до зарахування з одночасним внесенням відповідних відомостей до Єдиної державної бази з питань освіти; анулювати рекомендації тим особам, які не подали вчасно оригінали документів тощо.

Відповідно до Умов прийому, Франковий університет та Львівський національний агарний університет розмістили списки рекомендованих до зарахування на власних веб-сторінках; НУ «Львівська Політехніка» вже традиційно користувалася власною розробленою електронною базою даних. Зважаючи, що абітурієнти мали можливість подавати заяви на участь у конкурсному відборі до 5 ВНЗ, які можуть знаходитися у різних регіонах України, така ініціатива є вкрай важливою для абітурієнтів, щоб реалізувати право на вільний вибір навчального закладу.

«Конкурс оригіналів», або коли вирішується доля абітурієнтів

Неврегульованим залишається процес зарахування після 10 серпня, коли рекомендовані у третьому етапі вступники не виконують умов для зарахування і місця державного замовлення залишаються вільними. Як діяти у такому випадку приймальні комісії вирішують самостійно і зараховують на місця держзамовлення тих, хто подав оригінали документів до 10 серпня, хоч і не був рекомендований до зарахування. Таку логіку дій можна пояснити залежністю рівня бюджетного фінансування від обсягу виконання університетом держаного замовлення та страхом отримати догану за невиконання держзамовлення.

Крім того, неврегульованість процесу зарахування після 10 серпня та закритість для громадськості ЄДЕБПО створюють умови для зловживань. Через брак оперативної інформації про виконання рекомендованими вимог для зарахування інші абітурієнти не можуть оцінити свої шанси вступу на місця держзамовлення. Водночас цією інформацією добре володіють представники приймальних комісій, що створює вірогідність того, що інформація про вакантні місця держзамовлення може надаватися лише «потрібним» абітурієнтам.

Про гостру необхідність врегулювання процесу зарахування після 10 серпня можна пересвідчитись, ознайомившись з даними у нижче наведеній таблиці, які свідчать про те, що найбільша кількість зарахованих на місця держзамовлення відбулась під час так званої «четвертої хвилі» чи «конкурсу оригіналів». На думку спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, причиною такої ситуації є те, що  під час подачі заяв на участь у конкурсному відборі абітурієнти могли безперешкодно використовувати 15 можливостей для вступу – п’ять ВНЗ по три напрямки підготовки у кожному з них. Чимало вступників, основною метою яких було вступити на державну форму замовлення, по максимуму використовували цей шанс. Як результат, така кількість заяв штучно створила конкурс, адже абітурієнти, які були зараховані в одному ВНЗ під час першої-другої хвиль зарахування, залишалися у списках на інших напрямах підготовки чи у інших ВНЗ. В свою чергу, це спотворювало списки рекомендованих до зарахування та значно зменшувало шанси відстежити справжню рейтингову ситуацію протягом перших трьох хвиль. Слід також зазначити, що абітурієнти мало уваги приділяють професійній орієнтації, ставлячи на перше місце свої шанси «пройти» на місця державного замовлення.

Львівський національний університет ім. Івана Франка

Напрямок підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Кількість осіб, зарахованих у першій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у другій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у третій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у четвертій хвилі (конкурс оригіналів)

Журналістика

30

383

20

4

3

3

Біологія

100

1041

22

15

12

51

Фінанси і кредит

20

961

2

5

0

13

Фізика

50

291

5

6

4

23

Облік і аудит

10

565

2

0

0

8

Туризм

10

1407

1

1

0

8

Зважаючи на такі загрозливі тенденції, Громадянська мережа ОПОРА рекомендує запровадити поняття «пріоритетності заяви», яку подає абітурієнт – у випадку зарахування у першому етапі за пріоритетом №1, вступник автоматично вибуває з рейтингів у інших ВНЗ. Така функція сприятиме більш усвідомленому вибору професії та фаху, ніж той, який спостерігаємо зараз.

 

Детальніше:
Ірина Швець, прес-секретар кампанії «За прозорий вступ до ВНЗ»,  – 063 628 68 40.

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».