Прихід нового року для абутірієнтів-2013 ознаменував початок вступної кампанії, яка триватиме наступних вісім місяців. Офіційний старт вступу-2013 припав на 4 січня -  саме тоді розпочалася реєстрація усіх бажаючих для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні. Для того, щоб довготривалий період конкурсного відбору став зрозумілішим та менш хвилюючим для старшокласників та їхніх батьків, потрібно заздалегідь ознайомитися з його процедурами та етапами.

Перш ніж зареєструватися для участі у ЗНО радимо усім вступникам відповісти на такі 2 запитання: «Яку спеціальність я хочу здобути?» та «У якому вищому навчальному закладі хочу навчатися?».

1. «Яку спеціальність я хочу здобути?». Перше, що повинен зробити абітурієнт 2013 року - це визначитися з професією, яку планує опанувати. Переконані, що більшість з Вас уже зробили цей непростий вибір. Тим, у кого він ще попереду, хочемо побажати обрати фах усвідомлено, в першу чергу, враховуючи свої можливості та здібності, а не престижність чи високооплачуваність майбутньої професії. Якщо ж Ви сумніватиметеся до останнього, то можете спробувати свої сили та подати документи одразу на кілька спеціальностей (не більше трьох у одному ВНЗ). Таке право передбачено Умовами прийому до вищих навчальних закладів.zno

2. «У якому вищому навчальному закладі хочу навчатися?». Наступним кроком після вибору професії є пошук навчального закладу, у якому ведеться підготовка з обраної спеціальності. Звичайно, кожен з Вас обиратиме виш за своїми критеріями - місцезнаходження, позиція в національному рейтингу, престижність, забезпечення гуртожитком чи плата за контрактне навчання. Зорієнтуватися у розмаїтті ВНЗ допоможе Інформаційна система «Конкурс», користуючись якою Ви можете ознайомитися з усіма ВНЗ у певному населеному пункті чи за конкретною галуззю знань. На цьому ж ресурсі можна довідатися про рейтинги абітурієнтів 2012 року. Пам’ятайте, загалом Ви маєте право обрати не більше 5-ти вищих навчальних закладів для участі у конкурсному відборі.

Після того, як вуз обрано, радимо відвідати офіційний веб-сайт вишу, або, при можливості, відвідати навчальний заклад особисто (наприклад, під час дня відритих дверей для майбутніх вступників) та перевірити документи, на підставі яких ВНЗ здійснює свою діяльність. Передусім потрібно впевнитися, що ВНЗ має ліцензію на здійснення освітньої діяльності та сертифікат(и) про акредитацію відповідного напряму (спеціальності).

Не менш важливим документом, з яким потрібно ознайомитися, є Правила прийому до ВНЗ, що розробляються відповідно до Умови прийому, розроблених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (наказ № 1244 від 05 листопада 2012 року). Такий документ має бути розміщений на веб-сторінці кожного вишу. Саме Правила прийому регулюють усю процедуру вступу до вишу та містять інформацію про:

- перелік напрямів підготовки (спеціальностей), за якими ВНЗ оголошує прийом на навчання із зазначенням структурних підрозділів (факультетів, інститутів тощо), на яких ведеться підготовка за кожним напрямом (спеціальністю);

- ліцензовані обсяги за кожним напрямом підготовки (спеціальністю) для кожного освітньо-кваліфікаційного рівня з розподілом за структурними підрозділами (факультетами, інститутами тощо), на яких ведеться підготовка;

- перелік конкурсних предметів із зазначенням профільних, з яких вступники подаватимуть сертифікат ЗНО для вступу на основі повної загальної середньої освіти.

- порядок проходження медичного огляду вступників до ВНЗ, що проводять підготовку фахівців для галузей, які потребують обов’язкового професійного медичного відбору тощо.

Зверніть увагу, що при вступі на однакові напрямки підготовки різні навчальні заклади можуть вимагати різні сертифікати ЗНО. Переважно це стосується непрофільних предметів, однак розбіжності трапляються і в профільних, на іспиті з яких потрібно отримати не менш, ніж 140 балів. Так, для вступу на навчання за напрямком підготовки “Реклама і зв’язки з громадськістю” в Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка профільним предметом є українська мова та література, а в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна  - історія України.

Тому, радимо проаналізувати, тестування з яких саме предметів потрібно пройти аби взяти участь у конкурсному відборі у різних ВНЗ. Не забувайте, що загальна кількість предметів, вибраних Вами для проходження зовнішнього оцінювання, не повинна перевищувати чотирьох. Варто взяти до уваги і той факт, що Ви можете скласти тест лише з однієї з іноземних мов - англійської, німецької, французької чи іспанської.

Коли відповіді на усі перелічені питання знайдені, залишається здійснити не менш відповідальну процедуру реєстрації для проходження ЗНО. Для цього абітурієнти мають вдосталь часу - з 4 січня до 5 березня 2013 року.

Для того, щоб процедура реєстрації на ЗНО пройшла успішно Вам потрібно підготувати такі документи:

1.  заяву-реєстраційну картку;

2. копію паспорта (сторінки з фотокарткою, прізвищем, ім’ям, по батькові та датою народження); або копію свідоцтва про народження (для осіб, які не мають паспорта і яким станом на 1 вересня 2012 року не виповнилося шістнадцять років);

3. копію документа про повну загальну середню освіту; або довідку з місця навчання (якщо Ви здобудете повну загальну середню освіту у 2013 році);

4. дві ідентичні фотокартки для документів розміром 3 х 4 см.

Якщо Ви маєте захворювання, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього оцінювання, Вам потрібно додати до переліку документів висновок закладу охорони здоров'я про необхідність створення особливих (специфічних) умов для проходження зовнішнього оцінювання.

Повний пакет документів для реєстрації Ви повинні надіслати поштою не пізніше 5 березня до того регіонального (Вінницького, Дніпропетровського, Донецького, Івано-Франківського, Київського, Львівського, Одеського, Сімферопольського, Харківського) центру оцінювання якості освіти, який обслуговує Вашу область. 

Після успішної реєстрації Вам буде надіслано рекомендованим листом:

1.    Сертифікат для участі в зовнішньому оцінюванні;

2.    реєстраційна картка абітурієнта;

3.    інформаційний бюлетень «Зовнішнє незалежне оцінювання. 2013 рік»;

4.    повідомленням про створення особливих умов для проходження зовнішнього оцінювання (для осіб, які надали відповідний висновок закладу охорони здоров’я).

У випадку відмови в реєстрації, регіональний центр оцінювання якості освіти рекомендованим поштовим відправленням надсилає вмотивовану відмову в реєстрації та документи, подані особою. Ви можете усунути причини, що стали підставою для прийняття такого рішення, та до 19 березня надіслати на адресу відповідного регіонального центру новий комплект реєстраційних документів. Детальніше з процедурами та умовами реєстрації радимо ознайомитися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Попри те, що часу для реєстрації ще є вдосталь, радимо випускникам виважено підійти до вибору предметів ЗНО та не затягувати з подачею документів.

Про особливості та правила проходження ЗНО, основна сесія якого стартує 3 червня та триватиме до 27 червня, Громадянська мережа ОПОРА інформуватиме у наступних публікаціях.