Донецьк9 жовтня громадські спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» розповіли про основні порушення виборчого законодавства в Донецькій області протягом вересня. Також на конференції були презентовані просвітницькі програми для виборців та рейтинг голів регіональної влади за рівнем адміністративного впливу на виборчу кампанію.

Як зазначив голова Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко, окрім фіксації порушень законодавства з боку суб’єктів виборчого права організація також проводить просвітницькі заходи для виборців. «Проект підвищення обізнаності виборців про їхні права та виборчі процедури передбачає проведення 6 вебінарів, онлайн консультацій, а також відкриття телефонної «гарячої лінії». З вебінарів виборці мають можливість почерпнути інформацію про свої права та їх захист, про уточнення списків виборців, про виборчі бюлетені та відсутність графи «проти всіх», про голосування «на дому», про наслідки підкупу виборців та методи запобігання, а також багато супутньої корисної інформації. Ці заходи наша всеукраїнська організація проводить за підтримки Координатора ОБСЄ. Повну інформацію про перелік висвітлених питань та про те, як скористатися можливістю перегляду вебінарів можна отримати на сайті «Вибори в Україні» (http://www.electioninfo.org.ua/index.php?i=1067)», - розповів пан Ткаченко. Він також зазначив, що виборці можуть отримати безкоштовні кваліфіковані консультації про їхні права та виборчі процедури за телефоном «гарячої лінії» КВУ (044) 425-21-66 й через онлайн консультації на «Форумі» сайту «Вибори в Україні» http://www.electioninfo.org.ua.

Очільник організації поділився планами донецького осередку до дня виборів: «Вже традиційно у день виборів ми проводитимемо незалежний прес-центр, куди стікатиметься найсвіжіша та найцікавіша інформація про події в день голосування. Оскільки такий вид діяльності це виключно наша ініціатива, яка не підтримується жодними програмами та фондами, ми оголошуємо відкритий збір коштів на проведення незалежного прес-центру в день голосування. Також хочу нагадати, що ми запрошуємо бажаючих долучатися до спостереження на виборах від імені нашої громадської організації. Крім того, кожен, хто став свідком якогось порушення виборчого законодавства може телефонувати на нашу регіональну «гарячу лінію»: +380504770800», - наголосив Сергій Ткаченко.

Громадські спостерігачі відзначають, що на парламентських виборах 2012 року процеси створення та функціонування виборчих комісій в Донецькій області мають непрозорий характер. Домінування «технічних» партій  послаблює публічну відповідальність членів комісій за результати своєї діяльності та ускладнює можливості громадського контролю в цьому питанні. «Діяльність окружних виборчих комісій в Донецькій області засвідчує, що в них встановлена неформальна провладна більшість. В середньому приблизно 15 членів ОВК в кожній комісії займають лояльну позицію до Партії регіонів. Механізмом встановлення такої більшості стали квоти різноманітних та маловпливових партій, які на практиці контролюються із одного центру», - розповів координатор громадського спостереження за виборами народних депутатів України у Донецькій області, яке здійснюється ДОО ВГО «Комітет виборців України» в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

До 21 вересня ОВК мали  провести жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих  комісій. Експерт наголосив, що 18 вересня, в останній день внесення до ОВК подань із кандидатурами до складу ДВК, спостерігалась масова практика одночасного внесення однією особою декількох подань від різних партій. «Це не є порушенням виборчого законодавства, але дані факти засвідчують вплив провідних політичних сил на квоти маловпливових партій. Майже у всіх виборчих округах були зафіксовані «двійники», що виражалося у включенні однієї особи до подань декількох партій. У окремих округах Донецької області жеребкування проводилось в умовах гострих конфліктних ситуацій. Найбільш резонансними були ОВК №57 та №58 (м. Маріуполь). Ці комісії відхилили подання від опозиційних партій та фракцій (ВО «Батьківщина», Народний рух Україна, Громадянська позиція, фракція «Наша Україна-Народна самооборона», кандидати від ВО «Батьківщина») з підстав неналежного оформлення документів. Відмова була оголошено усно, без надання відповідних документів представникам суб’єкту подання. У ОВК №47 та №61 проводилось «повторне жеребкування», коли результати жеребкування скасовувались та процедура відтворювалась знову. У ОВО № 60 процедура жеребкування переривалась  викликом міліції», - розповів пан Клюжев.

За словами експерта, за результатами жеребкування  найбільше представництво в ДВК отримали маловпливові партії, які практично не мають своїх кандидатів у одномандатних виборчих округах Донецької області. «Фактично повторилася ситуація із ОВК, у яких також домінують «технічні» партії.  Контроль над квотами маловпливових партій має не тільки Партія регіонів, а й опозиційні політичні сили. ВО «Батьківщина» посилила своє представництво за рахунок квот своїх політичних партнерів («Громадянська позиція», Народний рух України, «Європейська партія України» тощо). Партія Віталія Кличка «УДАР» контролює квоту політичної сили «Молодь до влади». У той же час, опозиційні політичні сили мають публічні угоди із партіями, квоти яких вони контролюють у виборчих комісіях. Натомість, Партія регіонів не має публічних стосунків із структурами, які стали формальним інструментом для її домінування у виборчих комісіях», - зазначив Олександр Клюжев.

Донецьк

Експерт також розказав про використання адміністративного ресурсу в передвиборчому процесі. За його словами, в порівнянні із попереднім місяцем, розмах участі посадових осіб органів влади у агітаційній кампанії Партії регіонів помітно збільшився.  У вересні 2012 року  громадськими спостерігачами було зафіксовано залучення до агітаційної кампанії провладної партії Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, віце-прем’єр-міністра України Сергія Тігіпко, першого заступника голови Адміністрації Президента України Ірини Акімової, голова Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького та голів місцевих керівних органів області.

3 жовтня Громадянська мережа ОПОРА опублікувала рейтинг г олів регіональної влади за рівнем адміністративного впливу на виборчу кампанію. Олександр Клюжев розповів про те, що очолюють список порушників голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький та голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. «Основні зафіксовані випадки, які сформували лідерство голови Донецької облдержадміністрації Андрія Шишацького у рейтингу стосуються проведення посадовцем спільних заходів із кандидатами-мажоритарниками від Партії регіонів. Враховуючи значну кількість округів у Донецькій області, інтенсивність проведення Шишацьким  таких заходів була надзвичайно високою», - зазначив пан Клюжев. – «Також, наприклад, було зафіксовано випадок централізованого залучення співробітників ОДА до акції Партії регіонів на підтримку Закону України «Про засади державної мовної політики», -  розповів експерт.

За словами громадського спостерігача за виборами народних депутатів України у Донецькій області в межах загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА та експерта ДОО ВГО «Комітет виборців України» Олега Гришина, для Донецької області прояви грошового підкупу  виборців не є  характерними, проте, широко використовується так званий непрямий підкуп виборців. «Початок навчального процесу й свято першого вересня стали головними інформаційними приводами для надання кандидатами товарів та послуг бюджетним установам.  Топ-темою цього процесу стало вручення школам комп’ютерів. Наприклад, так відзначилися кандидат від Партії регіонів по ОВО №41 Олександр Бобков, який відвідав ЗОШ №124 та №125 та подарував кожному закладу комп’ютер. Цей же кандидат подарував навчально-виховному комплексу №130 сертифікат на придбання жарової шкафи. Кандидат від Партії регіонів по ОВО №49 Денис Омельянович вручив новий шкільний автобус громаді села Новоелізоветівка Красноармійського району. Формально цей подарунок був придбаний за кошти групи «АПК-інвест», власником якого є кандидат. Благодійний фонд Ігоря Шкірі, кандидата від Партії регіонів по ОВО №52 вручив  комп’ютерну техніку ЗОШ №16  (смт.Новгородське, Дзержинська міська рада)», - розповів пан Гришин.

Крім того, за словами експерта, кандидати активно займаються питаннями місцевої інфраструктури, що виражається у наданні сприяння або фінансуванні заходів із будівництва нових та ремонту технічно застарілих об’єктів чи приєднуються до поточних  зусиль місцевих органів влади. «Наприклад, за сприяння кандидата від Партії регіонів у ОВО №51 Анатолія Гончарова були відремонтовані ліфти у двох під’їздах  багатоповерхового  будинку  у Горлівці. А кандидат від Партії регіонів по ОВО №60 Олександр Риженков надавав будівельні матеріали для благоустрою скверу в місті. Волноваха. Кандидат від Партії регіонів у ОВО № 54 Владислав Лук’янов профінансував ремонт дитячого садочку «Малятко» у Шахтарському районі», - розповів експерт. Він також зазначив, що не дивлячись на широке висвітлення проявів підкупу виборців громадськими спостерігачами та ЗМІ, кандидати не проявляють готовності відмовитися від цієї форми агітації. «Чинне виборче законодавство  встановлює лише судовий шлях встановлення факту підкупу виборців з боку кандидата.  Проте, протягом двох місяців  кампанії судові органи приймали неоднозначні за змістом рішення щодо подібних фактів підкупу виборців стосовно кандидата-самовисуванця по ОВО №140 Давида Жванії (Одеська обл.) та кандидата від Партії регіонів по ОВО №47 Олексія Азарова (Донецька обл.), що унеможливлює застосування уніфікованих підходів до цієї проблеми», - наголосив Олег Гришин.

Прес-конференцію організовано Донецькою обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» у партнерстві з Громадянською мережею ОПОРА в рамках національної кампанії спостереження за парламентськими виборами в 2012 році.

За коментарями звертайтесь:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар ДОО ВГО «Комітет виборців України» та
Громадянської мережі ОПОРА в Донецькій області
+380662701713, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.