Українці, що знайшли тимчасовий притулок від війни у Польщі, для отримання новин найчастіше використовують соціальні мережі. Вони є основним джерелом отримання інформації, що значно випереджає інші за кількістю звернень до контенту і часом споживання новин. Такі результати соціологічного дослідження ОПОРИ серед українських біженців у Польщі.

Як засвідчують результати щоденникового онлайн-опитування та 15 глибинних інтерв’ю, головними інформаційними потребами для українців у Польщі є отримання інформації про Україну. 40% опитаних бажають дізнаватися новини саме про свої рідні громади, 56% — зацікавлені в загальній інформації, 36% — в експертній оцінці подій та можливого подальшого розвитку ситуації.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА

Для абсолютної більшості опитаних основним джерелом новин є соціальні мережі — 95%. Вдвічі рідше респонденти зверталися до сайтів новин — 44%. Далі йдуть друзі та сім’я — 37%, телебачення — 33%, радіо — 12% і друковані видання — 4%.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА

Зазвичай вивчення новин серед біженців у Польщі триває 30-60 хвилин загалом за день, переважно зранку, решта вивчають новини ввечері, є поодинокі випадки моніторингу новини 2-3 години щодня. Якщо ситуація загострюється, відбувається щось важливе або просто в силу внутрішньої тривоги, до новин звертаються частіше.

Учасники дослідження надають перевагу читанню і перегляду відео: 60% хотіли б читати новини, 53% — дивитись відео онлайн, 39% — дивитись зображення/фотографії онлайн і 16% — слухати новини.

Найбільша перевага надається коротким текстовим повідомленням (39%), далі йдуть змішані форм подання інформації (31%) і перегляд суцільно відео повідомлення (27%). Аудіо слухали тільки 3% опитаних.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА

Саме тому перевагами новин із соцмереж опитані називають швидкість отримання інформації, зручність, великий вибір каналів та інформативність. Серед соціальних мереж провідну позицію займає Telegram. Адже 44% опитаних вважає його головним джерелом інформації.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА

Загалом, наявні джерела переважно покривають інформаційні потреби українців, що опинилися через війну у Польщі. «Здається, мені вистачає, здається у нас цих новин досить. Мені отак, як воно є, – добре», — зазначає один із респондентів, киянин, що наразі мешкає у Вроцлаві.

Разом з тим, існує запит щодо запровадження телевізійного каналу, спеціалізованого саме для переселенців, що транслюватиме новини з України та розповідатиме про можливості для українців в Польщі. А таким чином створить почуття причетності та зацікавленості в переселенцях в Україні. Наприклад, таку  думку озвучила переселенка з Одеси: «Було би дуже-дуже гарно і добре, щоб на польському телебаченні, наприклад, був якийсь канал український з українськими ведучими, з українськими новинами такими, як українські медіа. …І мені здається, що тоді я, наприклад, і мої знайомі, щоб вони не відчували себе би викинутими з життя України».

Дослідження проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Воно складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю, та тривало протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща. Виконавцями польової частини дослідження стали представники Київського міжнародного інституту соціології.

Зважаючи на незначний обсяг вибірки та невипадковий характер відбору учасників, результати цього дослідження є радше якісними. Вони не позначають статистичні показники, а дають загальне уявлення про сучасні тренди медіаспоживання українських переселенців у Польщі.

Повні результати дослідження доступні за посиланням.

Ця ініціатива реалізується Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать ОПОРІ і не обов’язково відображають погляди Міністерства міжнародних справ Канади чи Уряду Канади, та Уряду Великої Британії.

За коментарями звертайтеся: 
Яна Золотарьова, менеджерка з комунікацій Громадянської мережі ОПОРА
[email protected]
+380634592355 (Signal. Whats App)