13-17 січня на базі Українського католицького університету випускники програми «Відповідальне лідерство — 22» Аспен Інституту Київ організували освітню ініціативу «Талант Хаб». 24 талановиті та мотивовані школярі з усіх куточків країни отримали практичну інформацію, поради та підтримку від спікерів.

Коли учасники аспенівського семінару в «сократівських діалогах» пізнавали себе та різноманіття світу навколо, вони зробили висновок: найцінніше, чим вони можуть ділитися з іншими, є їхній власний досвід та практика. Найбільш ефективною, на думку ініціаторів, є інвестиція у молодь, яка протягом найближчого року-двох вибиратиме професію, вищий навчальний заклад, місця власної реалізації в майбутньому.

5-денний інтерактивний курс навчання у чудовому післяріздвяному Львові охопив різні сфери життя, зокрема бізнес та підприємництво, економіку і банківську справу, демократичне управління, архітектуру та дизайн, інноваційну медицинау та сферу охорони здоров’я, ІТ майбутнього тощо. Перед учасниками виступали ініціатори програми, зокрема Володимир Цой, Президент групи компаній МТІ та співзасновник Спілки українських підприємців, Сергій Жила, Генеральний директор інвестиційної та керуючої компанії «Асканія», Ольга Магалецька, керівниця Офісу Національної інвестиційної ради; Дмитро Сологуб, старший експерт з фінансового сектору Міжнародному Валютному Фонді (Вашингтон, США); Олег Яськів, проректор з наукової роботи, директор інформаційно-культурного центру митрополита Андрея Шептицького УКУ; Ольга Айвазовська, керівниця Громадянської мережі ОПОРА; Олексій Башкірцев, головний лікар, медичний директор Едем Резорт (Львів-Київ), Анатолій Єксарев, власник і засновник архітектурно-дизайнерської компанії DEKART STUDIO.

Розповідаючи про свою участь у ініціативі, голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська говорить: «Політика повинна бути максимально інклюзивною, а громадяни з юного віку —  усвідомлювати масштаби власних прав та відповідальності, розуміти зміст поняття "суспільний інтерес" та правильно уявляти собі роль демократичної держави, усвідомлювати, що доброчесність сприятиме успіху та самореалізації в майбутньому. Саме на це тематично ми з колегами спрямовували майбутніх виборців. Всі вони виявилися більш дорослими, ніж інколи наші топ-політики, з раціональним мисленням та без зайвого цинізму. Це справді надихає та зобов'язує дорослих боротися за верховенство права в державі».

Олександр Новіков, голова НАЗК, мотивував талантхабівців бути доброчесними та пояснив, як це спрятиме індивідуальному та суспільному успіху. Про юриспруденцію, право та їх застосування на місцевому і національному рівні, а також свій досвід роботи депутатки розповіла Ольга Балицька, радниця міського голови міста Києва. Сферу медицини презентував Віктор Яцик, заслужений лікар України, заступник головного лікаря з хірургічної роботи ДУ «Інститут нейрохірургії ім. академіка А. П. Ромоданова».

Учасники також відвідали офіс SoftServe (провідної ІТ-компанії України), Львівську міську раду і будівлю Ратуші, архітектурно-дизайнерську компанію AVR Development, де змогли ознайомитися з екосистемами роботи бізнесу та місцевого самоврядування.

Партнер «Талант Хаб» — Harrison Assessments — допоміг пройти діагностику талантів учасників програми та правильно трактувати її результати. Ця методика дозволяє розпізнати особисті схильності до різних видів діяльності та зробити висновки, які професії приноситимуть задоволення, що є умовою для побудови успішної кар’єри.

Серед відгуків хлопців та дівчат наприкінці інтенсиву ми почули, що це були одні з найкращих днів життя, а питань про майбутню професію з’явилося ще більше.

Всебічний розвиток та бажання навчатись протягом життя, як виявилося, стали тим, щоб об’єднало аспенівців-ініціаторів та школярів-учасників «Талант Хабу». Ініціатори переконані, що вони допомогли учням — майбутнім абітурієнтам — побачити більший спектр можливостей і пропозицій.