Вибори — це один з основних інструментів прямої демократії, коли людина через одну позначку в бюлетені впливає на долю своєї громади та країни. Коли вибори загальнонаціональні, про них говорять усі довкола. Втім, якщо вибори відбуваються лише в декількох точках країни, це не означає, що вони менш значущі. Саме тому дуже важливо висвітлювати всі виборчі процеси, аби українське суспільство могло завжди тримати руку на пульсі демократичних процесів нашої країни.

Цьогоріч на виборах нардепів у двох округах на Черкащині та Херсонщині, а також міського голови в Харкові ОПОРА стала єдиною в Україні організацією, що забезпечила громадське позапартійне спостереження на статистично обгрунтованій кількості дільниць, а також провела паралельний підрахунок голосів на Черкащині й у Харкові.

Найдовше цей процес тривав у Харкові, адже спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти фальшування протоколів про підрахунок голосів у районних територіальних виборчих комісіях міста. Спостерігачі подали заяви до поліції, скарги до відповідних комісій та позови до судів. Однак публічне та об’єктивне інформування про події сподобалося не всім учасникам виборчого процесу — проти ОПОРИ розпочали замовну інформаційну атаку з поширенням дезінформації. Дуже прикро, що до неї долучилися й ті, хто називає себе журналістами, а місцем своєї роботи — медіа.

Попри всі негаразди під час виборчого процесу, тиск та інформаційні атаки, необ’єктивність судових інстанцій, ми пишаємося роботою тих, для кого демократія в цій країні — не порожнє слово. Цьогоріч до спостереження у нас було задіяно майже 500 мотивованих людей, яких ми загально називаємо гордим словосполученням СПОСТЕРІГАЧ ОПОРИ: від короткотермінових спостерігачів на дільницях до операторів кол-центру, від юристів для верифікації бази зібраних інцидентів до аналітиків, від координаторів мережі спостереження до комунікаційників.

Невимовно вдячні кожній і кожному з вас, адже, хоч ви дещо й недоспали і, може, трохи перенервували, але витримали, отримали незабутні враження та цікавий досвід. А найголовніше — зробили інформацію доступною, а вибори — прозорими. Без вас нічого цього не було б! Надсилаємо вам промені добра і вдячності. Саме на плечах таких людей тримається демократія в цій країні.

Скрін з матеріалу “Накипело

Також хочемо подякувати усім тим журналістам та медіа, які впродовж цієї довгої та складної виборчої кампанії не залишались осторонь.

Загалом за виборчу добу Громадянська мережа ОПОРА опублікувала на сайті й поширила у соцмережах 62 матеріали. Публікації у Facebook з головної та трьох регіональних сторінок за цей час охопили 117 535 людей. А кількість згадок у засобах масової інформації лише за цю добу наблизилася до 1000. Більше 300 публікацій вийшло на сторінках медіа, що входять у ТОП-20 видань України. Дуже дякуємо виданням, які розмістили по 50 і більше наших новин протягом дня голосування і після нього: Depo.ua, НВ, “Укрінформ”, Gazeta.ua, “Дзеркало тижня”, “Interfax-Україна” та іншим.

А за весь період моніторингу цієї кампанії (разом із періодом дочасної неофіційної агітації з червня цього року до судових оскаржень результатів виборів у листопаді) на сайті організації з’явилося 309 тематичних матеріалів про вибори у трьох виборчих регіонах. Ці повідомлення ОПОРИ були відображені у майже 2500 матеріалах різних медіа.

Громадянська мережа ОПОРА щиро дякує усім журналістам, редакторам та іншим працівникам редакцій, які неупереджено та об’єктивно висвітлювали виборчий процес у трьох виборчих регіонах. Ваша робота надзвичайно цінна і важлива!

Ваша ОПОРА