Окружна виборча комісія №184 прийняла протоколи про підсумки голосування від двох дільничних виборчих комісій, які привезли ці протоколи незапакованими.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, дільничні виборчі комісії №650606 та №650164 привезли до окружної виборчої комісії незапаковані протоколи. Окружна комісія відклала розгляд цих дільниць на пізніше, не прийнявши рішення щодо них.

Згодом окружна комісія розглянула питання щодо цих дільниць, і протокол дільниці №650164 прийняла, а №650606 — відправила на уточнення.

Відповідно до частини 5 статті 94 Закону України "Про вибори народних депутатів України", при прийнятті документів дільничної виборчої комісії окружна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожний член комісії має право оглянути кожний пакет з документами. У разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів відкриваються почергово пакети з протоколами про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі та оголошуються відомості, зазначені у них.

За результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог цього Закону під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, що надійшли до окружної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, окружна виборча комісія окремо по виборах у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі приймає одне з рішень:

1) прийняти виборчі документи від дільничної виборчої комісії та врахувати відомості протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі при встановленні підсумків голосування в межах виборчого округу;

2) відмовити у прийнятті виборчих документів по загальнодержавному округу в межах одномандатного округу та (або) одномандатному округу від дільничної виборчої комісії та зобов'язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу (протоколів) з поміткою "Уточнений";

3) провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці в порядку, встановленому цим Законом по виборах у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) в одномандатному окрузі.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк зазначає, що порушення представниками ДВК вимог закону під час транспортування може стати підставою для повторного підрахунку голосів (частина 10 статті 94 Закону), а виявлення явних ознак розпечатування виборчої документації є безумовною підставою для проведення повторного підрахунку голосів на дільниці (частина 11 статті 94 Закону). Тому за тих обставин, що представники ДВК прибули до ОВК з відкрити пакетами з виборчою документацією, то першочерговому з'ясуванню підлягає питання причин такого незапакування, розбіжностей в даними протоколів інших учасників виборчого процесу та наявність заяв і скарг щодо вказаної ДВК в усіх зацікавлених учасників виборчого процесу. Після з'ясування вказаних обставин ОВК має прийняти шляхом голосування одне із передбачених частною 5 статті 94 Закону рішень.