В Алушті був зафіксований на відео факт, як заносили намет Партії регіонів в міськвиконком. На відеозйомці чітко видно саму будівлю і вивіску: «Алуштинська міська рада. Виконавчий комітет». Коли представник ОПОРИ звернувся до чоловіка, який заносив намет для зберігання у приміщення міськвиконкому. Пролунала відповідь, що його не зберігають в якомусь кабінеті, а «просто» ставлять в міськвиконкомі»

Довготерміновий спостерігач ОПОРИ звернувся у представництво Партії регіонів та поцікавився їхньою думку з цього приводу. Представники партії неохоче давали інтерв’ю, тільки додали, що на відео не видно до якої політичної сили належить намет. Однак чомусь на конкретне запитання до носія про те, чи зберігають намет Партії регіонів у міськвиконкомі, він підтвердив цей факт.

Закон «Про вибори народних депутатів» у ст. 11 «Виборчий процес» пункт 6 підкреслює, що виборчий процес  відтворюється на принципах безпристрасності органів влади до тої чи іншої політичної сили. Також у ст. 66 «Форми і засоби передвиборчої агітації» пункт 4 вказаного закону підкреслює, що фінансова підтримка заходів щодо агітацій партії чи кандидата у депутати повинна фінансуватися тільки за кошти виборчого фонду партії (блока).

В світлі дійсного законодавства ми бачимо порушення процедури виборчого процесу та використання адміністративного ресурсу.

На жаль, варто відзначити, що це не єдине порушення Партією регіонів в Алушті. Так, наприклад, нещодавно урочисто відкрили оновлений будинок міського комунального кінотеатру «Шторм», та нині на фасаді висить великий плакат із символікою партії, під лозунгом «Обіцяли - виконуємо!».

P8080196

Також зустрічається агітація у міському транспорті, що заперечує законодавству України. Відповідно до закону України «Про вибори народних депутатів», розділ 1 ст. 74 «Обмеження щодо ведення передвиборчої агітації» частина 8 «Розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, розміщення політичної реклами у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, а також розповсюдження матеріалів передвиборчої агітації, у тому числі політичної реклами через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування забороняється».

2

 bus

 

 
Довготерміновий спостерігач:
Андрій Жаров        
За коментарями звертайтесь:
Ренат Умеров
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в АР Крим
050 538 28 03

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.