У першу річницю безпрецедентної розправи над правозахисним центром "Вясна" у Білорусі 23 міжнародні та білоруські правозахисні організації розпочинають кампанію з вимогою звільнити семеро затриманих членів "Вясни" та висвітлюють тяжке становище сотень інших, які були притягнені до кримінальної відповідальності та ув'язнені виключно за реалізацію свого права на мирні зібрання та свободу вираження поглядів.

“Сьогодні виповнюється рік, як білоруська влада розпочала безсоромне “полювання на відьом”, самовільно затримавши Марфу Рабкову, координатора волонтерів “Вясни”. У наступні місяці ще шість членів цієї правозахисної організації були кинуті за ґрати та звинувачені у необґрунтованих кримінальних правопорушеннях за виконання ними законної роботи із захисту прав людини", ― йдеться у повідомленні.

Нижче наведено список затриманих та їх звинувачення відповідно до Кримінального кодексу Білорусі:

Марфа Рабкова, координатор мережі волонтерів "Вясни", була затримана 17 вересня 2020 року і з тих пір перебуває в слідчому ізоляторі. Її звинувачують у “навчанні та іншій підготовці людей до участі у масових заворушеннях”, “розпалюванні расової, національної, релігійної чи іншої суспільної ненависті чи розбрату, вчиненої групою”, а також у “членстві у злочинній організації”. До 12 років позбавлення волі.

Андрей Чепюк, волонтер "Вясни" у Мінську, був затриманий 2 жовтня 2020 року та обвинувачений в "участі у масових заворушеннях" та "членстві у злочинній організації". Йому може загрожувати до семи років позбавлення волі.

Директор гомельського відділення "Вясни" Леанід Судаленка був затриманий по дорозі до офісу 18 січня 2021 р. Судаленка надавав правову допомогу десяткам мешканців Гомельщини, яких затримали та звинуватили у їх участі у виборах після виборів.

Активістку Таццяну Ласіцу, яка добровольцем виступає за "Вясну" в Гомелі, затримали 21 січня 2021 року і її звинувачують у "організації чи участі у групових діях, які грубо порушують громадський порядок". Їй може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

Інша волонтерка гомельського відділення "Вясни" ― Марія Тарасенка ― затримана 18 січня 2021 р. Вона була утримувана протягом трьох днів, а потім 21 січня 2021 р. звільнена після того, як погодилася підписати зобов'язання не виїжджати з країни.

Усі троє членів гомельського відділення "Вясни", Леанід Судаленка, Таццяна Ласіца та Марія Тарасенка, звинувачуються у "організації, фінансуванні, навчанні та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок та фінансують таку діяльність" відповідно до частин 1 та 2 статті 342 Кримінального кодексу. У разі доведення вини їм може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

16 лютого 2021 року білоруські правоохоронці здійснили рейд у підрозділах "Вясни" у Мінську, Гомелі, Могильові, Вітебську, Бресті та інших містах, а також у будинках працівників. У березні 2021 року Слідчий комітет Білорусі, орган, відповідальний за розслідування кримінальних справ, розпочав кримінальне провадження за діяльністю "Вясни" за статтею 342 Кримінального кодексу ("організація та підготовка дій, які грубо порушують громадський порядок або активну участь у таких діях").

У результаті, 14 липня 2021 року, після рейдів у понад десяток великих білоруських громадських організацій та правозахисних організацій, включаючи “Вясну”, були затримані: Алесь Бяляцькі, голова "Вясни", Валянцін Стефанович, член правління "Вясни" та віцепрезидент Міжнародної федерації Прав людини, юрист "Вясни" Уладзімір Лабкович. Усі вони були звинувачені за статтями 342 та 243 (2) ("ухилення від сплати податків"), яка передбачає максимальне покарання на сім років.

Систематичне заглушення громадянського суспільства

Репресії проти "Вясни" ― це лише частина більш широкого придушення громадянського суспільства в Білорусі. Лише 22 липня 2021 року Міністерство юстиції наказало закрити 53 організації. Наразі більше 200 організацій громадянського суспільства були закриті або перебувають у процесі закриття.

"Уряд Аляксандра Лукашенка відкрито нападає на мирних протестувальників, але також і судить тих, хто їх захищає, зокрема й таємно. Його фіктивні “процеси” ховають подалі від очей, щоб уникнути абсурдних звинувачень, публічних свідків та необхідності переживати щодо власного іміджу через невирішені проблеми. Влада тисне на адвокатів, які представляють мирних протестувальників, забороняє їм публічно говорити, і обсяг інформації є мізерним. Незважаючи на це, в одному ми можемо бути впевнені, що ці сім правозахисників не винні за всіма звинуваченнями, і ми вимагаємо їх негайного та беззастережного звільнення", ― заявили в організації.

Існує занепокоєння щодо того, що жоден зі співробітників або волонтерів "Вясни" не зіткнеться з чесним судом. Наприклад, Володимир Лабкович не отримав доступу до свого адвоката протягом кількох днів після затримання. Існує також занепокоєння щодо умов утримання, оскільки більшості правозахисників не дозволяють телефонувати чи відвідини членами сім’ї, а їхнє листування часто блокується.

Спільна кампанія #FreeViasna, яка вимагає негайного звільнення сімки "Вясни", закликає білоруську владу:

  • Повністю виконувати свої міжнародні зобов'язання з прав людини як сторони Міжнародного пакту про громадянські та політичні права щодо поваги права на свободу асоціацій, мирних зібрань та вираження поглядів усіх людей у ​​Білорусі.
  • Повністю поважати та захищати роботу правозахисників та гарантувати, що кожен має право скаржитися на політику та дії окремих посадових осіб та державних органів, пропонувати та надавати професійно кваліфіковану юридичну допомогу чи інші відповідні поради та допомогу в захисті прав людини і основні свободи.
  • Відповідно до цих зобов’язань негайно та беззастережно звільнити Марфу Рабкову, Андрея Чепюка, Таццяну Ласіцу, Леаніда Судаленка, Алеся Бяляцкого, Валянціна Стефановича та Уладзіміра Лабковича та зняти обвинувачення проти них, Марії Тарасенки й іншого персоналу і волонтерів "Вясни", та запезпечити їхнє право на захист від незаконного переслідування.

Довідка:

Заснована в 1996 році, "Вясна" є провідною правозахисною групою в Білорусі та активно стежить за документуванням порушень прав людини після спірних президентських виборів у серпні 2020 року. "Вясна" протягом свого існування зіштовхувалася з утисками та втручанням з боку білоруської влади. У 2003 році влада зняла з реєстрації організацію, і, незважаючи на численні спроби перереєстрації, "Вясна" була змушена продовжити свою роботу без офіційної реєстрації. У 2011 році голова Алесь Бяляцький був засуджений до чотирьох з половиною років позбавлення волі за звинуваченням в ухиленні від сплати податків і відбув майже три роки свого покарання, перш ніж був звільнений за амністією у 2014 році.

Підписанти:

Article 19, Amnesty International, Belarusian Helsinki Committee, Barys Zvozskau, Belarusian Human Rights House, Civil Rights Defenders, European Platform for Democratic Elections, FIDH, Freedom House, Front Line Defenders, Helsinki Foundation for Human Rights Human Rights, House Foundation, Human Rights Watch, International Partnership for Human Rights, Libereco – Partnership for Human Rights, Netherlands Helsinki Committee, Norwegian Helsinki Committee, OMCT, Östgruppen - Swedish Initiative for Democracy and Human Rights, People In Need, Protection International, Reporters Without Borders, Right Livelihood, Human Rights Centre