Початок нового навчального року, зазвичай, стає приводом для політиків, посадовців, а цьогоріч і потенційних кандидатів на виборах в окрузі 197 нагадати про себе різноманітними способами. ОПОРА проаналізувала, хто із вірогідних кандидатів у народні депутати на проміжних виборах у 197 окрузі долучився до привітань у навчальних закладах або ж серед освітян та оприлюднив про це інформацію у відкритих джерелах. 

Найбільше повідомлень в соціальній мережі Facebook про свої візити до навчальних закладів округу розмістив депутат Черкаської районної ради XII скликання Іван Степанець. 1 вересня у другій половині дня він прозвітував про відвідини шкіл № 3 та № 6  у місті Каневі, а також міського відділу освіти: «Забезпечили весь викладацький колектив та всі школи без винятку Канівської міської громади захисними щитками та антисептичними засобами». Зранку ж Іван Степанець опублікував повідомлення, в якому розповів про відвідини школи в селі Геронімівка, а також про те, що «педагогічний колектив та навчальні класи забезпечили засобами антивірусного захисту та дезінфекції від ГО "Центр допомоги армії"». Відповідно до даних Youcontrol  благодійна організація з такою назвою існувала з 2014 року, припинила свою діяльність в 2017 році, однак вже в 2019 році в Черкасах було зареєстровано громадську організацію під назвою "ЦЕНТР ДОПОМОГИ АРМІЇ, ВЕТЕРАНАМ ТА ЇХНІМ РОДИНАМ".

Колишній народний депутат від 197 округу Владислав Голуб опублікував на своїй фейсбук-сторінці відео із привітанням, де він розповів: «Ми дбаємо про безпеку в школах, встановлюючи камери відеоспостереження … На сьогодні ми вже облаштували камери безпеки у школах у Будищі, Мошнах, Руській Поляні, Ліплявому, а також у школі №6 міста Черкаси. Робота у цьому напрямку продовжується. Зараз все більше сіл звертаються до нас із такою ініціативою. І ми не можемо відмовити». Всі ці населені пункти входять до меж 197 виборчого округу. Також Владислав Голуб розмістив у місцевих газетах привітання аналогічного змісту.

На сторінці Європейська Солідарність – Черкащина 31 серпня було опубліковано афішу дитячого свята в місті Черкаси (частина якого входить до меж округу). Захід анонсовано на 4 вересня, на афіші зазначено ім’я Романа Сущенка, який наразі є депутатом обласної ради від ЄС та потенційним висуванцем цієї політсили. 

А ось на сторінці Віталія Войцехівського три публікації, присвячені дню знань, були  виставлені на рекламу (витрати на просування кожної склали менше 100 $). Дві з них – відео із вітальним словом до освітян Золотоноші та Руської Поляни (село, входить до меж округу). У ще одній публікації від 31 серпня йдеться про «акцію в Золотоніській громаді, в рамках якої закупили за рахунок міського бюджету канцелярію для дітей з малозабезпечених сімей». Пост супроводжується фотографіями із дітьми. Саме вручення відбулося у сесійній залі міської ради. Про це йдеться в новині на сайті Золотоноша.City, тут же зазначається, що міському бюджету ці видатки обійшлися у 40 тисяч гривень.

Відповідно до частини 1 статті 6 Закону України «Про освіту», одним із принципів освітньої діяльності в державі є невтручання політичних партій в освітній процес. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про освіту» в закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а згідно з частиною 4 статті 31 цього ж Закону керівництву закладів освіти, педагогічним, науково-педагогічним і науковим працівникам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати здобувачів освіти до участі в заходах, організованих політичними партіями (об’єднаннями), крім заходів, передбачених освітньою програмою.  

1 вересня стартував виборчий процес на проміжних виборах народного депутата в округах №184 (центр Нова Каховка, Херсонщина) та №197 (центр Золотоноша, Черкащина). Висування кандидатів розпочалося того ж дня. Офіційно агітувати кандидат має право з дня, наступного за днем прийняття ЦВК рішення про реєстрацію. Кандидат зобов’язується не пізніш як на десятий день з дня реєстрації відкрити рахунок виборчого фонду, за кошти якого має фінансуватися вся передвиборча агітація. 

Зазначимо, що у серпні 2020 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України).

Окрім того, за статтею 307 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути знята лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Однак, діти, відповідно до статей 31, 32 Цивільного кодексу України, мають обмежену (часткову або неповну) дієздатність. Відповідно до статті 242 ЦКУ, саме батьки або усиновлювачі є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей, і саме вони мають право надавати згоду на знімання.