1 вересня стартував виборчий процес на проміжних виборах народного депутата в округах №184 (центр Нова Каховка, Херсонщина) та №197 (центр Золотоноша, Черкащина). Спостерігачі ОПОРИ відзначають в округах фактичний початок дочасної агітаційної кампанії потенційних кандидатів. Зокрема, у серпні зафіксовано активність 12 потенційних кандидатів:  9 – в ОВО № 197 та 3 – в ОВО № 184. Дочасна кампанія потенційних кандидатів супроводжувалась, зокрема, наданням товарів та послуг, а також активностями із ознаками застосування адмінресурсу. 

Потенційні кандидати проводили зустрічі з виборцями (публічні заходи, благодійна діяльність та кампанія «від дверей до дверей») та використовували носії зовнішньої реклами. Реклама у соціальних мережах була притаманна лише для Черкащини. Меншою мірою потенційні суб’єкти використовували місцеві медіа для дочасної агітації та вуличну агітацію, зокрема брендовані намети.

Дочасна активність на Херсонщині у серпні не мала масштабного характеру. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що публічну активність проявили три потенційні кандидати: Геннадій Лагута («Нам тут жити»), Ігор Токовенко («Народовладдя») та Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність»). Найбільш активним потенційним кандидатом став Геннадій Лагута, якого партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» у березні офіційно вирішила висунути кандидатом по виборчому округу. Основною формою дочасної кампанії кандидата стала пряма комунікація з виборцями, що включала в себе велику кількість заходів передвиборчої благодійності з наданням подарунків та послуг. 

Ігор Токовенко, який представляє політичну партію «Народовладдя», у серпні більше зосередився на розповсюдженні друкованої продукції та вуличній агітації. Наступний за інтенсивністю дочасної агітації – потенційний кандидат Ігор Йосипенко («Європейська Солідарність»). Потенційний кандидат публічно не заявляв про наміри балотуватись, але почав проявляти активність у вигляді благодійності та реклами на бордах.

На відміну від Херсонщини, на виборчому окрузі № 197 активність 9 потенційних суб’єктів у серпні була інтенсивною. Найбільш активно у дочасну кампанію включились Владислав Голуб, Віталій Войцехівський, Андрій Іллєнко, Роман Сущенко та Іван Степанець. Вони проводять прямі зустрічі з виборцями, відвідують святкування та фестивалі в громадах, використовують зовнішню рекламу, рекламу в соцмережах, представлені у місцевих ЗМІ. В той же час публічна активність потенційних кандидатів Миколи Томенка, Максима Зеленського, Юлії Гершун та Ігоря Зайчука обмежилась невеликою кількістю ініціатив, які включали в себе переважно участь у публічних заходах.  

Дочасна кампанія потенційних кандидатів проявлялась у матеріальному стимулюванні виборців та публічній активності із ознаками застосування адміністративного ресурсу. Неофіційний етап виборчого процесу мотивував потенційних кандидатів безкоштовно надавати різноманітні послуги та товари виборцям. Адже після офіційної реєстрації кандидатів така «виборча благодійність» може мати ознаки підкупу виборців, що прямо заборонено виборчим законодавством та передбачає адміністративну або кримінальну відповідальність. 

Також одним з явних та неврегульованих ризиків для демократичності проміжних виборів є зловживання адміністративними ресурсами. На різних етапах дочасної кампанії проміжних виборів народних депутатів 31 жовтня активну участь брали потенційні кандидати, які є чинними посадовцями органів місцевого самоврядування – Віталій Войцехівський, Роман Сущенко, Геннадій Лагута, Єгор Устинов. Реалізацією принципу рівності прав майбутніх суб’єктів виборчого процесу є чітке розмежування поточної діяльності посадової особи органу місцевого самоврядування та її політичної активності, в тому числі на етапі дочасної агітації.

ОПОРА закликає Президента України, членів Кабінету Міністрів України, посадових осіб центральних та місцевих органів влади сприяти політично нейтральному характеру діяльності публічної адміністрації під час виборчого процесу, забезпечити справжні рівні можливості для кандидатів на проміжних виборах народних депутатів України, чітко дотримуватись розмежування між власною посадовою діяльністю та функціонуванням політичних партій та кандидатів і не допускати використання державних та комунальних ресурсів у виборчих інтересах.

Нагадаємо, що 31 жовтня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у двох виборчих округах: № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Вибори призначені у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Колихаєв за результатами місцевих виборів 2020 року став міським головою міста Херсон, а народний депутат Олександр Скічко призначений головою Черкаської ОДА. Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», який є чинним для проміжних виборів народних депутатів, виборчий процес розпочався 1 вересня.

Звіт ОПОРИ про перебіг дочасної агітації на проміжних виборах народних депутатів 31 жовтня 2021 року