30 липня у Чернівцях відбулось чергове засідання суду у справі про підкуп виборців Ростиславом Біликом у 2015 році на місцевих виборах. На це засідання нарешті прийшов прокурор Віталій Перепелюк. Останні дев’ять засідань сторона обвинувачення не з’являлась до суду, адже Генеральна прокуратура кілька місяців не призначала групу прокурорів.

Прокурор Віталій Перепелюк повідомив суд, що після зміни групи прокурорів в даному кримінальному провадженні підтримувати державне обвинувачення повинен був прокурор Орест Дуць, який переведений на іншу посаду в іншу область. Тому невідомо, чи викликав цей прокурор свідків в дане судове засідання. Враховуючи відсутність свідків та зміну прокурора, Віталій Перепелюк попросив оголосити перерву в судовому засіданні і надати час для забезпечення стороною обвинувачення явки свідків в судове засідання та призначити розгляд справи на іншу дату.

Суд на місці ухвалив задовольнити клопотання сторони обвинувачення та оголосив у справі перерву. За даними офіційного веб-порталу Судової влади України, чергове судове засідання у цій справі призначено на 6 жовтня.

Варто зазначити, що останні три місяці судові засідання у «справі Білика» не відбувались та переносились дев’ять поспіль разів через не призначення чи неприбуття прокурора. 5 квітня прокурор Віталій Перепелюк, який був призначений на цю справу в лютому 2020 року після звільнення попереднього прокурора, повідомив суд, що у зв’язку із проведеною реорганізацією прокуратури в нього відсутні повноваження підтримувати державне обвинувачення в даній справі, а Офіс Генерального прокурора має повторно призначити процесуальних прокурорів до групи прокурорів, які будуть уповноважені підтримувати публічне обвинувачення в суді. Громадянська мережа ОПОРА у травні та червні зверталась до Офісу Генерального прокурора, аби з’ясувати на якому етапі ця процедура. 8 липня ми отримали відповідь від ОГП, що у відповідному кримінальному провадженні групу прокурорів було змінено постановою заступника Генерального прокурора Ігоря Мустеци від 30 червня 2021 року, копія якої 7 липня була направлена до Чернівецької обласної прокуратури. До складу групи прокурорів увійшли прокурори Чернівецької окружної прокуратури: Марусик Костянтин Олександрович, Дуць Орест Петрович та Перепелюк Віталій Васильович, який раніше вже підтримував державне обвинувачення у цій справі. Фактично, останнє «результативне» судове засідання у «справі Білика» відбулось ще 26 січня, коли допитали одного зі свідків заявлених стороною обвинувачення, а саме – голову дільничної виборчої комісії №730506 на місцевих виборах 2015 року.

Нагадаємо, «справа Білика» тягнеться з 2015 року. П’ять з половиною років тому, тодішньому кандидату в депутати Чернівецької міської ради було вручено підозру щодо організації підкупу студентів  за статтею 160 Кримінального кодексу України («Підкуп виборців»). У лютому 2018 року «справа Білика» таки почала розглядатися в Шевченківському районному суді міста Чернівці. Впродовж 2018 року відбувся ряд судових засідань, в яких було допитано більшу частину свідків у справі, окрім трьох ключових свідків. Варто зазначити, що ці троє свідків ще у 2015 році уклали угоди про визнання винуватості та були засуджені до 3 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням на 1 рік. 17 жовтня 2018 року припинились повноваження судді. В жовтні-листопаді 2018 року було задоволено ряд заяв суддів Шевченківського районного суду міста Чернівці про самовідвід, із тих підстав, що такі судді раніше розглядали інші кримінальні провадження, де встановлювались події кримінального правопорушення, які безпосередньо пов'язані з обвинуваченням, висунутим Ростиславу Білику. 28 листопада 2018 року Чернівецьким апеляційним судом визначено підсудність справи Білика за Першотравневим районним судом міста Чернівці. Впродовж 2019-2021 років у Першотравневому районному суді міста Чернівці у справі Ростислава Білика відбулось близько 50-ти судових засідань, в яких було допитано 7 свідків у справі. Серед них й одного із трьох ключових свідків та голову дільничної виборчої комісії №730506 на місцевих виборах 2015 року.