За рік процедурою зміни або визначення виборчої адреси в Україні скористались 110 634 виборці. Ці виборці отримали можливість у подальшому голосувати за місцем фактичного проживання, а не за так званою “пропискою”. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА з посиланням на дані Державного реєстру виборців.

1 липня 2020 року в Україні почала діяти нова процедура зміни виборчої адреси, коли виборець самостійно може визначити адресу свого фактичного проживання, а не місця реєстрації як адресу для голосування, зокрема і на місцевих виборах. Ця процедура доступна для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), так званих “трудових мігрантів”, людей без зареєстрованого місця проживання та інших мобільних всередині країни громадян. Така зміна виборчої адреси є постійною й не потребує повтору перед кожними наступними виборами, якщо виборець не змінив свою адресу фактичного проживання. Щоправда, змінити свою виборчу адресу можна лише у міжвиборчий період і не частіше, ніж раз на рік. Здійснити таку процедуру можна як у відділі ведення Державного реєстру виборців, так і онлайн за наявності електронного цифрового підпису, додавати жодних підтверджувальних документів не потрібно. Для осіб з інвалідністю таку процедуру може реалізувати уповноважена особа.

За даними Державного реєстру виборців з 1 липня 2020 року до 1 липня 2021 року цією процедурою скористались 110 634 виборці. Ще 6 116 разів виборці отримували відмову (зокрема, й через технічні помилки в поданій заяві), але мали можливість повторно звернутись із відповідною заявою, яка потім могла бути задоволена.

Дані ДРВ щодо зміни виборчої адреси представлені у трьох групах відповідно до підстави зміни виборчої адреси виборцями, що наведені у статті 8 ЗУ “Про Державний реєстр виборців”. Так, частини 2 та 7 статті 8 відповідного Закону стосуються безпосередньо випадків, коли людина змінювала зареєстроване місце проживання (так звану “прописку”) або виїжджала на проживання закордон. Таких заяв до ДРВ за рік надійшло 11 762 (1854 електронних та 9908 паперовому вигляді), з яких у 1 022 випадках виборці отримали відмову. Зміна виборчої адреси згідно з ч. 3 ст. 8 цього Закону є підставою для внутрішньо переміщених осіб, так званих “трудових мігрантів” та інших мобільних всередині країни громадян. До ДРВ за рік надійшло 102 772 такі заяви (47 220 електронні та 55 552 паперові), з яких 4 902 відмови. Щодо частини 4 статті 8 цього Закону, то вона регулює питання виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання. Таких заяв до ДРВ надійшло за рік 2 216 (1 047 електронних та 1 169 паперових), з яких 192 відмови.

Cкріншот з сайту ДРВ

За статистикою, мобільних всередині країни громадян на сьогодні більше 5 млн: 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб; більше 1 млн людей, які не мають зареєстрованого місця проживання; 3,3 млн так званих “трудових мігрантів”, які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому.

Зокрема, зараз процедура буде актуальною для виборців, які мешкають у Харкові, а також на території одномандатних виборчих округів №184 (Херсонська область) і №197 (Черкаська область), де 31 жовтня відбудуться повторні місцеві вибори та проміжні вибори народних депутатів відповідно. Виборчий процес там розпочнеться 1 вересня, а отже змінити виборчу адресу можна буде лише впродовж літа до п’ятого дня з початку виборчого процесу включно.

Детальний алгоритм дій щодо зміни виборчої адреси ОПОРА наводила тут: https://l.oporaua.org/vyborcha-adresa. Процедура не змінювалась, тільки дати дедлайнів залежать від дат початку виборчого процесу тих чи інших виборів.

Нагадаємо, процедура зміни місця голосування була закладена у Виборчий кодекс, що набув чинності 1 січня 2020 року. У текст Кодексу ця норма була перенесена із законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Ці новації спільно з народними депутатами розробляли також експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА.

Варто зауважити, що інша подібна процедура тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси також діє, але: 1) вона є одноразовою (наприклад, коли виборець в день голосування перебуватиме у відрядженні в іншій області); 2) здійснити її можна виключно після оголошення виборчого процесу й не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування; 3) нею можна користуватись лише на загальнонаціональних парламентських та президентських виборах. А 29 червня 2021 року Центральна виборча комісія прийняла рішення, розширивши дію тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси і на всеукраїнські референдуми.