Комітет Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту відхилити законопроєкт №4473 (авторства Нестора Шуфрича), яким надається можливість народним депутатам бути присутнім на засіданнях виборчих комісій, в тому числі при підрахунку голосів та при встановленні результатів голосування на виборчій дільниці в день виборів чи в день повторного голосування, у приміщенні, де проводиться голосування.

Як зазначила голова підкомітету з питань виборів та референдумів Аліна Загоруйко, на сьогоднішній день, щоб народний депутат мав можливість взяти участь у засіданні виборчої комісії, відповідна виборча комісія має прийняти відповідне рішення про надання права цьому народному депутату бути присутнім.

«Хочу звернутись до Кодексу належних практик у виборчих справах, який був ухвалений Венеціанською комісією на 52 сесії, де визначено, що лише траспарентність, неупередженість і незалежність від політично мотивованого маніпулювання забезпечить належне керування виборчим процесом від початку виборчої кампанії до закінчення обробки результатів виборів. Для забезпечення належного проведення виборів або принаймні усунення серйозних підозр у порушеннях на всіх рівнях, від загальнонаціонального до рівня виборчої дільниці, слід створювати незалежні безсторонні виборчі комісії», - сказала Аліна Загоруйко.

Зазначимо, що Громадянська мережа ОПОРА надала свій висновок до законопроєкту та відзначила, що Європейська комісія за демократію через право неодноразово наголошувала, що вибори мають організовуватись неупередженими та безсторонніми органами адміністрування виборів. Їх неупередженість забезпечується в тому числі через гарантування невтручання в їхню роботу з боку інших органів влади.

Свій висновок надала і Центральна виборча комісія, зазначивши, що закріплене обмеження кола осіб спрямоване на забезпечення, зокрема, реалізації виборчих прав громадян України, належної організації роботи виборчих комісій, правопорядку у день голосування, під час підрахунку голосів виборців та встановлення результатів виборів.

Головне науково-експертне управління зазначає, що наділення парламентерів правом присутності на засіданні виборчих комісій виглядає необґрунтованим.

За словами Аліни Загоруйко, Робоча група, яка працює над вдосконаленням змін до виборчого законодавства, також має єдину позицію щодо відхилення цього законопроєкту, оскільки законодавчі закріплення дозволу народним депутатам перебувати на засіданні не є обгрунтованим та може використовуватись як втручання або тиск на виборчу комісію.