Газети 155 виборчого округу опублікувати однакові агітаційні статті під виглядом листів від читачів

13 вересня районна газета «Полісся бізнес інфо» опублікувала у рубриці матеріал під назвою «Замануха від благодійника» (№35 від 14 вересня 2012 року). У статті, яка замаскована під лист від читача, розповідається про те, що благодійний фонд мажоритарного кандидата по 155 округу Василя Яніцького «Наш край» здійснює підкуп виборців. Текст підписано Федіром Поліщуком, який закликає громадян «добре подумати» перш ніж голосувати за кандидата благодійника, оскільки, ставши депутатом, він відбере назад надану допомогу з надлишком.

Публікуючи подібні статті, засоби масової інформації 155 виборчого округу порушують українське законодавство та обманюють своїх читачів, підсовуючи їм «джинсу». Очевидно, що лист пана Поліщука є агітацією проти кандидата Василя Яніцького. Про це свідчить зміст повідомлення та той факт, що ідентична стаття під заголовком «Від благодійника? І все даром?» та «Замануха від благодійника» з’явилася на шпальтах районної газети «Новини Рокитнівщини» та «Володимирецький вісник». За непідтвердженими даними, аналогічні статті надруковано і в інших виданнях 155 виборчого округу. Всі публікації подаються засобами масової інформації, як листи читачів. Українське законодавство передбачає, що політична агітація має бути оплаченою з фонду кандидата та бути відповідним чином маркованою, щоб читачі могли відрізнити комерційний матеріал від авторського. Спостерігачі ОПОРИ з’ясували, що дана норма повністю дотримана лише виданням «Влодимирецький вісник», яке маркувало сторінку із статтею заголовком «Політична реклама». В той же час можна говорити про обман виборців штабом кандидата у народні депутати Сергія Кошина, передвиборчий фонд якого оплатив матеріал. Хоча законодавство не встановлює форм подачі матеріалів, факт оформлення його від імені вчителя у вигляді листа до редакції вказує на намір ошукати виборців.

За коментарями звертайтеся
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
096 91 87 408

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.