21 лютого у Нігері відбувся другий тур виборів президента, у яких перемогу отримав колишній міністр внутрішніх справ, кандидат від провладної партії Мохамед Базум.

Це перший мирний перехід влади з моменту проголошення незалежності країни у 1960 році.

Перший тур відбувся 27 грудня 2020 року. Участь у ньому зголосились взяти 41 кандидат, втім Конституційний Суд зареєстрував лише 30. Серед тих, кому відмовили – лідер опозиційної партії «Нігерійський демократичний рух за Африканську федерацію», колишній прем’єр-міністр Хама Амаду, якого у 2017 засудили до 1 року в’язниці за торгівлю дітьми. Цю справу Хама Амаду називав політичною атакою. 

У другий тур виборів вийшли колишній міністр внутрішніх справ Мохамед Базум від правлячої Партії за демократію та соціалізм (PNDS) та колишній президент Махаман Усман від Соціально-демократичної Конвенції (RDR).

У день голосування автомобіль з 6 членами комісії та водієм, які везли виборчу документацію, підірвався на міні. Нігер є однією з країн, яка зіштовхується з присутністю ісламістських бойовиків.

Участь у виборах взяли 4,7 мільйонів виборців (62,91%). За інформацією Незалежної Національної виборчої комісії, перемогу отримав кандидат від влади Мохамед Базум, який набрав 2 501 459 голосів, що складає 55%. Натомість Махаман Усман отримав 1 985 736 голосів.

23 лютого опозиція вийшла на вулиці з протестом проти результатів виборів.

Більше про вибори у Нігері можна дізнатись тут.