1 вересня 2012 року депутати Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» завітали до шкіл міста, щоб привітати їх із початком нового навчального року. З нагоди свята Першого дзвоника освітні заклади отримали від «свободівців» подарунок. Зокрема, 20 міських шкіл отримали від депутатів комп’ютери, йдеться у повідомленні прес-служби міської організації «Свободи».

Інші освітні заклади отримали від «свободівців» значне сприяння у здійсненні поточних чи капітальних ремонтів, чи інші подарунки. Міські обранці дарували ще й шкільні дошки, парти, мультимедійну техніку. Кілька шкіл за сприяння депутатів відремонтували. Так, у ЗОШ № 21  відремонтували сцену, у СШ № 1 замінили освітлення, у ЗОШ № 8 та 18 замінили вікна. Доволі значний подарунок отримала ЗОШ № 25 – тут за підтримки депутата Оксани Савчук здійснено капітальний ремонт актового залу, а також закуплено стільці. За сприяння ВО «Свобода» зроблено ремонт їдальні у Хриплинській ЗОШ № 6 та відремонтовано басейн в Українській гімназії № 1. У Крихівецькій ЗОШ  «свободівець» Андрій Тютюник встановив майданчик зі спортивними тренажерами. А учні ЗОШ № 10 завдяки депутату Віталію Голутяку відтепер зможуть весело і спортивно займатися на новому майданчику зі штучним покриттям, – про усі вищеперелічені подарунки сповіщає не лише прес-реліз, розісланий місцевим ЗМІ, але й повідомлення на сайті «Свободи».

У Законі чітко сказано, що кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи

Як повідомив ОПОРІ депутат міськради від ВО «Свобода» Віталій Голутяк, спорудження спортмайданчика у ЗОШ №10 відбулося за бюджетні кошти. «Я лише пролобіював, щоб майданчик  спорудили саме для 10-тої школи, оскільки вона одна з найбільших у місті, знаходиться у великому мікрорайоні». Прес-секретар міської організації ВО «Свобода» Ольга Гоянюк розповіла, що багато з вищеперелічених об'єктів ремонтувалися і будувалися впродовж року. Їх закінчили влітку, щоб школи могли повноцінно розпочати навчальний процес. Тому відкриття цих об'єктів 1 вересня стало подарунком для школярів і колективів шкіл.

«Ремонти робилися за бюджетні кошти. Депутати-свободівці посприяли тому, щоб саме ці школи були включені у список об'єктів, які підлягають ремонту. От заміна вікон відбувалася за кошти депутатського фонду. Депутатські кошти долучалися також при нестачі бюджетних. Скажімо, при завершенні ремонту у актовій залі ЗОШ №25 депутати виявили, що там немає стільців і придбали їх за свій кошт», –  зауважила Ольга Гоянюк

«Те, що депутати дбають про навчальні заклади – річ, звісно, позитивна. Гірше, коли заходи, які були проведені за бюджетні кошти представники партії – учасника виборчого процесу подають як свою особисту заслугу і у розпал виборчої кампанії акцентують на цьому увагу виборців і ЗМІ, – наголошує громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА. – У статті 74, п. 21 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» чітко сказано, що кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи».

«Якщо партія – учасник виборчого процесу має вплив на виділення бюджетних коштів (фракція ВО «Свобода» має більшість у Івано-Франківській міськраді), а здійснені за бюджетний кошт заходи подає, як особисте досягнення, то, на мою думку, це можна класифікувати, як зловживання адміністративним ресурсом», – підкреслює представник ОПОРИ.

Скріншот сайту ВО

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.