Друге засідання ОВК №27 викликало у спостерігачів ОПОРИ багато здивувань. По-перше, були присутні всі вісімнадцять членів ОВК, а по-друге, були замінені семеро членів ОВК, в числі яких і ті, хто сумлінно виконували свої  обов’язки.

Якщо заміна тих членів ОВК, хто був відсутній на першому засіданні (представники невідомих партій з інших регіонів: АР Крим, Київська та Волинська обл.), має логічне пояснення, то заміна секретаря ОВК Плохої Віолени Вікторівни від Української партії «Зелена планета» та Ратомської Людмили Георгіївни від Української народної партії, котрі не пропустили жодного засідання і не перешкоджали роботі комісії, викликала резонанс.

Спостерігач ОПОРИ звернувся по телефону за поясненнями до екс-секретаря ОВК №27 Плохої В.В. про причини її заміни. Вона повідомила, що сама не відмовлялася від роботи в окружній комісії, і представники партії їй про ніякі зміни не повідомляли та претензій не висували. Віолена Вікторівна дізналася про свою заміну перед засіданням ОВК (Додаток№1).

Та найбільший подив викликала заміна члена ОВК від УНП Ратомської Л.Г. (Додаток№2) на члена Партії регіонів (зі слів Л.Г. Ратомської) Коробку Л.П., яка, до того ж, є знайомою Голови Жовтневої районної Ради Лукашової В.Ф. Відомо також, що донька Коробки В.П. Майборода Оксана Вікторівна працює у виконкомі Жовтневої районної у місті Дніпропетровську ради завідуючою відділом організаційного забезпечення, внутрішньої політики та звернення громадян.

Екс-член ОВК №27 Ратомська Людмила Георгіївни повідомила ОПОРІ, що дізналася про свою заміну, коли прийшла в приміщення окружної комісії о 12:00 03.09.2012р. від іншого члена комісії (Додаток№3). Людмила Георгіївна звернулася за поясненнями причин заміни до голови Дніпропетровської обласної організації УНП Сокоринського Анатолія Васильовича. Пан Сокоринський їй відповів, що не знав про заміни, і з ним особисто центральний партійний орган заміну членів ОВК не погоджував.

Пізніше, під час моніторингу змін у складі ОВК в Дніпропетровській області, виявилося, що представників УНП замінили на і в інших округах. О 19:10 03.09.2012р. спостерігач ОПОРИ по телефону запитав  у голови Дніпропетровської обласної організації УНП Анатолія Сокоринського, чи відомо йому, що відбулися заміни представників УНП в ОВК області на членів Партії регіонів? А. Сокоринський відповів: «Так, в деяких округах відбулися заміни, але ці дії не з моєї ініціативи. Я, зараз їду до міста Києва в центральний орган УНП, щоб з’ясувати причини цих замін».   

ОВК 27

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.