Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори народного депутата на окрузі 208 у Чернігівській області на неділю, 25 жовтня 2020 року. Відповідне рішення ЦВК прийняла на засіданні 5 червня.

Так, комісія отримала посвідчення про смерть народного депутата-мажоритарника Валерія Давиденка, у зв’язку з чим призначила проміжні вибори.

Оскільки виборча кампанія має стартувати наступного дня після опублікування рішення комісії у офіційних засобах масової інформації, ЦВК постановила опублікувати своє рішення у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» 26 серпня.

За словами голови ЦВК Олега Діденка, в питанні призначення виборів комісія стикнулась з певними складнощами. 

«Основна з них – це відсутність бюджетних асигнувань для організації підготовки  та проведення проміжних виборів народних депутатів України загалом. Ми багато дискутували і зійшлись на думці, що оптимально буде скористатись практикою, якою вже одноразово користалась Центральна виборча комісія. Закон дозволяє таку можливість розводити в часті питання призначення виборів і питання опублікування відповідного проєкту постанови, після чого починається відповідний виборчий процес. Крім того, при вирішенні цього питання ми ставимо факт публікації постанови в залежність від виділення бюджетних асигнувань на відповідні цілі. В будь-якому питанні є як недоліки, так і позитиви. З одного боку, проведення проміжних виборів з місцевими збільшує навантаження на членів дільничних виборчих комісій, тому що додається ще один бюлетень. Але, в будь-якому випадку це набагато менше навантаження, ніж якщо б, скажімо, на вибори районних рад  буде поширена пропорційна виборча система, там навантаження збільшиться в рази. Крім того, враховувалось, що в країні зараз запроваджений карантин і при організації виборчого процесу потрібно буде вживати заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу. Ці заходи будуть вживатись не межах того фінансування, яке виділяється безпосередньо на місцеві вибори, але також за рахунок Державного бюджету. Також враховувалась загальна тривалість виборчого процесу у 208 окрузі, якщо виборчі процеси розводити у часі і проводити один за одним, сумарно це становитиме близько пів року, що теж не є для виборця оптимальним.   Крім всього сказаного, це дозволить зекономити бюджетні кошти, майже 11 мільйонів, тому що фінансування виборчих комісій буде здійснюватись за однією бюджетною програмою», - сказав голова ЦВК Олег Діденко.

За розрахунками Комісії обсяг коштів, необхідних для організації підготовки та проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 208, становить 11 млн 974 тис. 400 гривень.

Крім того, Центральна виборча комісія звернулась до Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо небхідності збільшити видатки по трьох програмах: 

- "Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів" - на 10 млн 841 тис. 500 грн;

- "Проведення виборів народних депутатів України" - на 994 тис. 800 грн;

- "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" - на 1 млрд 252 млн 117 тис. грн.