Наступного тижня розпочнеться напрацювання пакету змін до Виборчого кодексу в Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Про це під час брифінгу 6 травня заявив заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

За його словами, обговорення буде відбуватись відкрито та інклюзивно з залученням  експертів, зокрема Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем.

«Найближчі два-три тижні ми формуємо план змін до Виборчого кодексу, вносимо їх до зали, обговорюємо й ухвалюємо десь до кінця червня. І, фактично, до середини липня Верховна Рада виконає свою конституційну функцію й оголосить місцеві вибори там, де це робить Верховна Рада. В інших суб'єктах новостворених громад це зробить ЦВК», - сказав Корнієнко.

Він також додав, що є ряд змін, які потрібно внести, зокрема технічні зміни, які дозволять провести вибори. Інший пакет змін, політичних, стосується зниження порогу партійних виборів, а також зниження державних витрат на рекламу.

«Все-таки нам треба рухатись до партизації країни. Ми на цьому давно стоїмо, у нас є державне фінансування партій, партії мають спускатись нижче, ніж область, десь у міста, у маленькі містечка. Щодо сільських та селищних рад, там залишиться багатомандатна мажоритарка із можливістю само висування», - зазначив Корнієнко.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА закликала Верховну Раду України, парламентський комітет з питань організації державної влади, регіонального розвитку, місцевого самоврядування та містобудування відновити та інтенсифікувати виборчу реформу, законодавчу підготовку до чергових місцевих виборів в Україні, оскільки останнє публічне і експертне обговорення змін до Виборчого кодексу відбулось у Комітеті 10 березня і фактично зупинилось після загострення епідеміологічної ситуації.

Представники Громадянської мережі ОПОРА, Міжнародної фундації виборчих систем IFES та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні підготували спільну заяву щодо необхідності парламенту продовжити роботу над Виборчим кодексом за участі експертного середовища, міжнародних організацій та інших зацікавлених сторін. 

Крім того, ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем IFES підготували Дорожню карту реформ у сфері виборів, референдумів та політичного фінансування на 2020 рік. Карта містить ключові рекомендації Верховній Раді, Кабінету Міністрів України, Верховному Суду, Національній поліції України, Центральній виборчій комісії щодо удосконалення чинного законодавства.