Чому Польща голосуватиме у травні, яким буде сам процес, що ускладнює передвиборчу кампанію і чи можливе громадське спостереження, – обговорювали Кшиштоф Іздєбські (Польща) та Ольга Айвазовська під час спецвипуску «ОПОРА Live» на Facebook-сторінці Громадянської мережі ОПОРА.

Польща – єдина країна в Європі, де вибори через поширення епідемії коронавірусу вирішили не переносити. Вибори Президента мають відбутися за календарним планом 10 травня. Для цього правляча партія «Право і Справедливість» ініціювала низку змін до Виборчого кодексу, які Сейм схвалив 6 квітня. Проголосувати можна буде дистанційно, за допомогою пошти. Також зазнала змін процедура адміністрування і територіальна організація виборів.

Ольга Айвазовська: Вітаю всіх! Сьогодні говоритимемо про Польщу, її політичний та виборчий процеси. Тому що Україна хоче бути частиною Європейського Союзу і наші сусіди є прикладом шляху від пострадянського простору до ЄС. Однак цього року ми шоковані розвитком подій навколо майбутніх президентських виборів в умовах пандемії та парламентського процесу, зокрема. Обговорити ці питання ми запросили нашого партнера з Польщі Кшиштофа Іздєбські, який є політичним директором Fundacja ePaństwo, відомої організації в Польщі. Це наші давні партнери. Спершу, Кшиштофе, розкажи кілька слів про свою організацію ePaństwo.

Кшиштоф Іздєбські: Вітання, дуже приємно чути Вас. Дякую за запрошення до інтерв'ю. Це дуже хороша можливість поговорити про вибори. Насправді, ми досі не знаємо, як це все буде відбуватися. Ми не знаємо план влади на 10 травня. Але, повертаючись до Fundacja ePaństwo. Ми – сівік тек організація, намагаємося залучити технології для спільних благ. Ми працюємо в сфері прозорості, антикорупції та впровадження громадської участі, також ми намагаємося залучати технології для підтримки цих процесів. В контексті нашого інтерв'ю ми також працюємо у сфері виборів, спостерігаємо за виборами, та разом з нашими партнерами з Румунії та Росії працюємо над впровадженням технічних засобів. Тому ми маємо знання та досвід. Також я маю особистий досвід у виборчому законодавстві, особливо, в частині громадського та громадянського контролю виборчого процесу. Ольго, я відчуваю, що не розумію, всього того, що зараз відбувається в Польщі. До цього ніхто не був готовий, в тому числі й уряд. Зараз це процес непрозорий для всіх. І я дуже радий прояснити більше про це. Основне, що справді бентежить, це ситуація, яку ми маємо зараз у другій половину квітня. А вибори мають відбутися 10 травня. І ми не маємо жодної ідеї, як вони будуть виглядати. Добре. Ми зараз живемо в еру технофілії. Дуже модно говорити про це електронне голосування, про використання нових технологій, тощо. Але Польща зараз планує голосувати за допомогою пошти.

Ольга: Як ти можеш пояснити, чому голосування за допомогою пошти, а не електронне голосування?

Кшиштоф: Спершу варто сказати, що насправді це ще не рішення. Є юридичний документ, який пройшов через парламент, за який проголосували депутати нижньої палати Сейму. Але ще має проголосувати Сенатом, у якого є 30 днів. Що буде відбуватися на початку травня? Що є за кілька днів до голосування? Ми насправді не впевнені, що поштове голосування взагалі відбудеться. Також правляча більшість має пропозицію змін до конституції Польщі з продовженням терміну повноважень президента. Наразі термін однієї каденції – 5 років. Вони ж пропонують: «Давайте проголосуємо за зміни до Конституції та продовжимо термін до 7 років, на наступні 2 роки». Тож, як я говорив, ми досі не знаємо, чи будуть вибори взагалі. Але так, пропозиція про голосування поштою зараз на столі. Можливо, це краще, ніж електронне голосування. Тому що з електронним голосуванням буде величезна катастрофа. Ми як технологічна організація не відчуваємо, що Польща, та й увесь світ, готова до електронного голосування з багатьох причин. Однозначно, якщо вже розпочинати такий процес, то необхідно готуватися дуже-дуже добре і не за кілька тижнів. Ось чому видається, що поштові вибори, поштове голосування – це простіше. Але знову ж таки, ми живемо в час пандемії, поштові відділення працюють у незвичному режимі. Я навіть як фізична особа зіштовхуюсь з проблемою отримання листів від інших людей. Тому надсилання виборчих пакетів до кожної громадянина Польщі для участі у виборах, а ми говоримо про 30 млн виборчих пакетів, це велике логістичне завдання, яке складно зробити. Також є інша проблема. Виборчі комісії фактично виключені з процесу. Один із міністрів, який завідує поштою – він той, хто повинен, розробляти виборчу частину і організувати кожну частину логістики. А насправді хтось інший має це зробити. Ми не знаємо деталей, наприклад, який тип виборчих скриньок буде, який процес передачі результатів волевиявлення в поштових пакетах, куди я маю піти, тому що зараз поштарі не будуть приходити до кожного виборця. В той же час поштар не буде проводити ніякого підтвердження особистості виборця, котрий просто зайде в своє поштове відділення, що теж видається дивним, оскільки є більшість приміщень кругові, просто відкриті та ніяк не захищені. Окрім того, можлива ситуація, наприклад, коли поштова скринька може виявитися замалою для того, щоб вмістити всі спеціальні виборчі пакети для тих, хто буде голосувати за певною адресою. Уявімо, що в квартирі мешкає 7 людей, тож як у малу скриньку влізуть всі документи, особливо, якщо це будуть пакети? Багато питань, на які ми не маємо відповіді. Однак влада вирішила застосувати використати голосування поштою. Можливо, ти права, це безпечніше в часи пандемії. Але чи це можливо? Я так не думаю.

Ольга: Яка причини цього хаосу? Адже багато країн ЄС вирішили перенести вибори, зокрема Франція,  чи Британія, яка нещодавно вийшла із Союзу. Чому ваші вибори не були просто перенесені до осені, наприклад?

Кшиштоф: Це – політичне рішення, продиктоване пандемією та економічною ситуацією. Наразі громадяни довіряють уряду, в складні часи епідемії сильні президент та парламентська більшість мають значний рейтинг. Однак за кілька місяців ми зіштовхнемося з економічною кризою. І це не залежить від того, яким буде уряд. В часи економічної кризи і громадяни будуть шукати альтернативні рішення, тому уряд та президент не дуже впевнені, що восени показники опитування громадської думки будуть їх задовольняти так, як це є зараз. Це найважливіша причина, зараз вони мають добру перспективу бути обраними на наступні 5 років, можливо, й у першому турі. Окрім того, вибори – це набагато більший процес, не лише сам факт голосування. Виборчий процес вже розпочався два місяці тому. І дуже важливим в цьому змаганні є золоте правило виборчих кампаній – рівні можливості для всіх учасників. Однак, це протягом останніх тижнів це не так, тому що немає можливості організовувати публічні заходи. Це дуже важливо і водночас сумно в польському контексті, де суспільні медіа повністю контролюються урядом. Вони виконують для уряду роль рупор пропаганди. Тому фактично, лише нинішній президент, який пов’язаний з урядом, можу здійснювати, хоч якусь виборчу кампанію. Він використовує цей факт, тому інші кандидати фактично невидимі.

Ольга: Ти згадував ідею перенесення терміну повноважень чинного президента на два роки, як це сприймає суспільство? Якою є реакція суспільства та опозиції на такі ідеї?

Кшиштоф: Так, дуже важливо у польському контексті, що уряд досі не запровадив надзвичайний стан, який передбачено в Конституції. Адже те, що зроблено зараз, всі обмеження, що ми маємо, на мою думку та думку багатьох експертів, суперечить нормами Конституції. А це тому, що, коли впроваджується надзвичайний стан, тоді вибори б обов'язково мали бути перенесені. До прикладу, на осінь. Ми мали на це надію, а влада вирішила так не робити. Ти питаєш, яка думка громадськості та опозиції? Вони просять запровадити надзвичайний стан, тому що ми фактично його маємо, і потім перенести вибори до кращих часів. Окрім того, з’являється позиція змін до Конституції, які не можливі, якщо запроваджений надзвичайний стан. Це видається як хитрість зі сторони уряду: «Ви не хочете вибори в травні? Тоді ми ще залишимося на два роки, продовжимо термін». Про позитивну реакцію зі сторони опозиції та громадськості не може бути мови. Це рішення є частиною політичної гри, а не узгодженої позиції про необхідність проведення результативних виборів.

Ольга: Я не можу дистанційно оцінити ваші вибори, але виглядає, що присутнє зловживання адміністративним ресурсом в кожній з гілок влади та на кожному етапі виборчої кампанії. Отже, останнє питання про соціальні медіа. В умовах епідемії COVID-19 залишилося тільки одне джерело для комунікації з виборцями для різних кандидатів [телебачення – ред.], чи вони мають альтернативи?

Кшиштоф: Насправді ситуація така: кандидат може намагатися бути в традиційних медіа, може з’являтися на приватних телеканалах. Коли мова йде про прямі контакти з виборцями, тоді соціальні мережі стають у нагоді. Навіть, коли опоненти заявляють про те, що виборчий процес не є чесним, влада завжди відповідає, що для іншим кандидатів існує альтернатива – соціальні медіа. Однак, це не про рівні можливості. Також є принцип універсальності виборів, що означає: кожен може мати шанс чути, що інші кандидати роблять. Соціальні медіа – це наш світ, НГО, активістів, окремих груп населення. Втім, це точно не те, що використовує більшість виборців. І ми точно не можемо це назвати справедливим способом презентувати програми, а зі сторони виборців ознайомитися з кандидатами та їх думками. Тому соціальні медіа – це лише шлях. І в результаті це не дає нам права назвати вибори з такими умовами для виборчої кампанії чесними.

Ольга: Чи буде організовуватися місцеве або міжнародне спостереження за виборами ближче до травня чи все відбуватиметься лише під контролем влади та владних груп?

Кшиштоф: На жаль, все під контролем міністерства, а не незалежної Центральної виборчої комісії, яка кілька років тому відсунена на задній план. Зараз вибори організовує уряд. Ми не маємо жодних гарантій щодо громадського спостереження за виборами. У змінах до виборчого законодавства, які був прийняті 6 квітня, не йдеться про громадський контроль виборів. Думаю, що ближче до виборів розпочнуться кампанії громадського спостереження за виборами. Не лише прогалина в законодавстві, але і спосіб голосування поштою на практиці ускладнюють спостереження. Зазвичай можливо перевірити багато речей, будучи присутнім у приміщенні, де вибори відбуваються. Але зараз такої можливості немає. Нині наша організація планує, як ми можемо це зробити. На мою думку, це дуже важливо. Є ідеї, що ми будемо сидіти в авто поряд з поштовими скриньками, коли виборці будуть вкидати виборчі пакети зі своїми голосами. Добре, але що ми зможемо перевірити? Можливо, явку. Наші можливості обмежені. Саме тому є великий ризик обох голосувань: електронного і поштового. В тому числі через відсутність ефективного способу спостереження.

Ольга: Дякую, Кшиштоф. Я бажаю вам удачі в цій ситуації, в боротьбі за вільні та чесні вибори. Тому що вибори – це не лише день виборів, але і весь виборчий процес, який навіть важливіший за саме голосування.

Кшиштоф: Так, дуже дякую, Ольго.

Ольга: Тримайтесь та удачі вам!

Кшиштоф: Бувайте!

Про нові зміни до Виборчого кодексу Польщі, новації в організаційному процесі виборів та те, як виглядатиме виборче листування і відбуватиметься підрахунок голосів, читайте за посиланням