У Львівському державному університеті внутрішніх справ 10-14 грудня відбулась перша школа виборчих комісарів, учасниками якої стали правоохоронці з 12 областей України.  

Як зазначив, керівник проєкту «ЕФЕКТИВНА ПОЛІЦІЯ – ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННОСТІ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ», перша виборча школа є пілотом, який запустила Громадянська мережа ОПОРА для того, щоб серед правоохоронців були ефективні та професійно орієнтовані у виборчому праві фахівці.

«Вони зможуть не лише особисто для себе використовувати набуті знання, але й навчати і консультувати своїх колег на рівні області. Ми розуміємо, що має бути в області відповідальна особа чи то в превенції, чи серед слідчих, які зможуть ефективно і якісно проконсультувати своїх колег в тій чи іншій ситуації, яка стосується виборчого права. Відповідно ми розпочали перший цикл навчання і сподіваємось, що ця тенденція пошириться на всі області, і в кожній області ми зможемо мати таких виборчих комісарів, які будуть фахівцями у виборчому праві», – розповів координатор.

«Впровадження інституту виборчих комісарів – це проект пілотний. Але якщо не по посаді, а по суті людина в підрозділі буде фахівцем, який буде прагнути до досконалості знання виборчого законодавства і організації відповідальності за вчинення виборчих порушень, від того виграє і суспільство, і поліція, як орган, який забезпечує правопорядок», – зазаначив ректор Львівського державного університету внутрішніх справ Роман Благута.

Протягом 5 днів правоохоронці вивчали особливості виборчого процесу та роль поліцейського в ньому, дізнавались про повноваження виборчих комісій та спостерігачів, розглядали кваліфікацію та документування адміністративних і кримінальних правопорушень, а також практично відпрацьовували день виборів, процес голосування та підрахунок голосів.

За словами начальниці відділу управління організації досудового розслідування Головного слідчого управління Національної поліції України Ольги Одинокової, це був перший досвід співпраці слідчих з поліцією превенції.

«Я бачу, що це збагатило не тільки внутрішньо, це мало підвищити нашу самооцінку, нашу фаховість. Я дякую, що ви були активні і відкриті, і представники ОПОРИ це теж оцінили.  І в подальшому розкажіть про ті посили, які вам тут розповіли, говоріть про те, що це корисно, говоріть про те, що це престижно і формуйте позитивний імідж поліції», – звернулась вона до поліцейських.

«Захід дійсно правильний, дійсно хороший, який дозволяє комунікувати і створити ті базові знання, які потрібні кожному поліцейському для того, щоб належним чином забезпечити правопорядок на виборах. Робота дійсно була важкою, згадуючи ті попередні вибори, які ми пережили, і потребувала людського ресурсу. Скажу відверто, ми справились. Завдячуючи Громадянській мережі ОПОРА, яка проводить такі тренінги, це дозволить не згадувати про вибори раз у 5 років, а робити це на постійній основі, щоб підготовка особового складу під час практичної реалізації цих заходів була на належному рівні», – додав заступник начальника Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Анатолій Серединський.

Начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Василь Віконський побажав учасникам йти тільки вперед та ставати ініціаторами вирішення проблем, які виникають у поліцейських під час виборів.

«Якщо ми самі не будемо ініціювати, за нас ніхто ніколи нічого не зробить», – зазначив він.

У січні на базі Львівського державного університету внутрішніх справ у межах запровадження нового курсу «Виборчі порушення у діяльності Національної поліції України» відкриється навчально-практична аудиторія «Модельна виборча дільниця», яка стане практичним майданчиком для відпрацювання поліцейськими навичок ефективного реагування, фіксації та збору доказової бази в умовах виборчого процесу.

Нагадаємо, що під час президентської та парламентської кампаній Громадянська мережа ОПОРА провела 115 тренінгів для понад 3 тисяч правоохоронців.