Як вже повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, на Львівщині було зафіксовано спробу використання технології двійників на виборчих округах. Так, у окрузі №126 змагатимуться два кандидата з прізвищем Канівець – Олег Леонідович та Сергій Миколайович.

Проте, на окрузі №122 (центр - м. Яворів) склалася ще цікавіша ситуація. В останні дні реєстрації документи до ЦВК подали 2 самовисуванці з однаковим прізвищем – Козак. Таким чином, загалом на окрузі зареєстровано три кандидата з таким прізвищем – Ігоря Степановича, Тараса Ігоровича та Тараса Романовича. Останній з них наразі залишається найвідомішим серед мешканців Яворівського та Жовківського районів.

За спостереженнями представників мережі ОПОРА, Тарас Романович Козак розпочав агітацію ще задовго до офіційного старту виборчої кампанії, зокрема через роботу свого благодійного фонду «Добре серце». Тому, найімовірніше саме проти нього застосовано технологію реєстрації кандидатів-клонів.

На користь цієї гіпотези свідчить той факт, що жоден з інших самовисуванців ще не розпочав передвиборчої агітації у окрузі. Окрім цього, вони подали документи до ЦВК в останні дні, відведені для реєстрації кандидатів у народні депутати. Цікаво також, що через розміщення прізвищ кандидатів у бюлетені у алфавітному порядку, кандидати-клони зазначатимуться по списку вище свого однофамільця. Можна припустити, що ситуація розрахована в першу чергу на неуважного виборця або виборця з поганим зором і поява трьох Козаків у бюлетені розпорошить голоси виборців.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА продовжують слідкувати за подіями у окрузі.

Довідка про кандидатів:

  1. Козак Ігор Степанович - 1964 р.н., освіта середня спеціальна, охоронець у НВ ПП «Спаринг-Віст Центр», безпартійний, проживає в місті Львові. Згідно з поданою декларацією, дохід за минулий рік склав 27315 грн.
  2. Козак Тарас Ігорович - 1991 р.н., освіта базова вища, кредитний експерт у ЗГРУ ПАТ «ПриватБанк», безпартійний, проживає в місті Жовква Львівської області. Згідно з поданою декларацією, дохід за минулий рік склав 30000 грн. Цього року у травні досягнув 21-річного віку, що дозволило йому стати кандидатом у народні депутати (ст. 76 Конституції України).
  3. Козак тарас Романович - 1972 р.н., освіта вища, голова правління у ПП «Прайвет Канселер», безпартійний, проживає в селі Сокільники Пустомитівського району Львівської області. Депутат Львівської обласної ради IV та VI скликань, колишній перший заступник голови Державної податкової адміністрації у Львівській області, екс-начальник Західної регіональної митниці. Згідно з поданою декларацією, дохід за минулий рік склав 1137220 грн.
Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 37

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.