4 липня у на Соборній площі м. Черкас опозиція та просто активне населення встановили наметове містечко на знак протесту проти скандального мовного законопроекту Ківалова-Колесніченка. Проте вже наступного дня Черкаський окружний адміністративний суд виніс постанову про заборону проведення цієї акції опозиціонерами. Речник «Ради опозиційних сил Черкащини» Тетяна Воронцова запевнила, що рішення суду було ухвалене з порушеннями: «О десятій вечора зателефонували представнику «Свободи» – голові Черкаської міської організації «Свобода» Андрію і повідомили, що він має з’явитися до суду. За десять хвилин ми вже були там. Через декілька хвилин до нас спустився клерк, який пояснив, що має відбутися засідання суду, але в тій залі вимкнулося світло». Проте через півгодини рішення було ухвалене. А в ніч з 5 на 6 липня, за словами заступника голови ГО «Воля» Ігоря Сичова, до мітингувальників підійшов заступник голови облдержадміністрації Сергія Тулуба Едуард Івакін та повідомив, що Соборної площі юридично не існує за їхніми документами, тому вони мають звідси піти. Проте найгарячіші події почалися опівдні.Черкаси

Так, за словами представника Громадянської мережі Опора Сергія Варича, близько 12.00 прибули судові виконавці у супроводі правоохоронців. Вони принесли рішення про заборону проведення акцій від партій «Свобода», адже до цього мітинг був зареєстрований саме від цієї партії. На це активісти прибрали намет «Свободи» за територію площі і в той же час подали нову заявку, але вже від ГО «Українська народна молодь».

Пізніше на площу заїхала вантажівка. Як пояснили очільники, тут ставитимуть сцену для проведення концерту до дня Івана Купала і захід був запланований ще у 2011 році. Із повідомлень ЗМІ, самі творчі колективи дізналися про святкування лише у передвечір заходу (5 липня).  

ЧеркасиПісля цього було дві хвилі наступу правоохоронців. Громадський активіст Данило Майоров розповідає: «Підійшли молоді хлопці, ніби працівники комунальної служби, почали прибирати наші намети. Ми відреагували, підходимо до наметів, а міліція відтісняє нас до лавочок та газонів. Не зважаючи на це, ми знайшли наші намети, розставили їх назад. Проте через годину прибігає ціла рота міліції із судовими виконавцями. Вони зачитали рішення суду, але стосовно партії «Свобода». Ми кажемо, що проводимо акцію від ГО «Українська народна молодь», а намет «Свободи» вже віднесли за територію площі. Вони ніяк не відреагували. Проте потім почали розривати намети, нас почали тягнути за територію площі».

Нині місцезнаходження речей, які були в наметах невідомо. «Зараз ми навіть не знаємо де наші речі, намети. У кого були спальні мішки, сумки», – розповідає Ігор Сичов.

 «На площу підтягнулися молоді люди в зеленій формі, вони називали себе комунальниками. Уже під час другої хвилі наступу, з палаток нікому не давали вийти, тягнули їх прямо з людьми», – розповідає голова черкаського районного штабу політичної партії «Удар Віталія Кличка» Ярослав Нищик. Пізніше його разом з депутатами міської ради від фракції «Батьківщина» та потенційними кандидатами у народні депутати Миколою та Максимом Булатецькими було затримано міліцією.

За повідомленням прес-служби УМВС України в Черкаській області, до виконання рішення суду були залучені працівники міліції – співробітники Соснівського райвідділу міліції та працівники патрульно-постової служби. «Під час здійснення державними виконавцями своїх повноважень по виконанню постанови суду, окремі учасники акції протесту перешкоджали роботі державних виконавців та працівникам комунальних служб, не виконували законні вимоги представників правоохоронних органів. За вчинення протиправних дій затримані три учасники акції протесту, серед них – два депутати від Черкаської міської ради», – зазначено на сайті УМВС України в Черкаській області.

«Мене особисто били ногами. Коли я відходив до газонів, мене штовхнули і я перечепився через високий бордюр», – додає Ярослав Нищик. «Міліціонери не били людей, проте вичавлювали їх фізично ногами, ті падали», – каже Сергій Варич.

«Нас довго возили по місту при дуже високій температурі в автівці. Не давали спілкуватися по телефону. Спочатку відвезли до наркодиспансеру, а вже потім до Соснівського відділу, де змусили давати пояснення своїх дій. Я намагався поспілкуватися з працівниками міліції, проте жоден з них не представився та не показав свого службового посвідчення. У приватних розмовах вони між собою розмовляли, казали, що потрібно оформляти по статті 185-1 «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій». Проте інший каже: «Ні, нам надійшов наказ всіх оформляти за статтею щодо злісної непокори законному розпорядженню міліції», – додає Ярослав Нищик. 

 «Ми стали свідками того, як наші правоохоронні органи вкотре продемонстрували неповагу до людської гідності, конституційних прав людини на здоров’я та його захист. Вони не цінують право на майно, ігнорують законні інтереси громадян. Ми бачили, як невідомі люди ламали палатки в той час, як міліція затримувала мітингувальників. І за це майно знову ніхто не відповідатиме,» – зазначає представник громадянської мережі Опора Микола Макуха.

Член правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини Володимир Батчаєв подібні дії міліції оцінює вкрай негативно: «Затриманих звинуватили у злісній непокорі міліції, склали на них адміністративні протоколи та взяли їхні відбитки пальців. Але це грубе порушення закону, адже складання протоколу не передбачає отримання відбитків затриманих. Крім цього, згідно ст. 11 Закону України «Про міліцію» правоохоронці можуть брати відбитки пальців лише у тих, хто затриманий за підозрою у скоєнні злочину…»

Окрім того, Володимир Батчаєв додає, що під час сутичок з мирними жителями, міліція перевищила свої владні повноваження. Адже згідно із Законом України «Про міліцію», правоохоронні органи мають застосовувати фізичну силу лише у крайніх випадках: «Маючи значну перевагу, вони наплювали на всі закони та вихопили тих осіб, які їх цікавили, ймовірно за ними спостерігали. Більше того, міліція ні до кого не підходила, не пояснювала свої вимоги, а люди перебували в палатках, тому могли і не чути, що говорять ззовні.

Варто згадати, що активісту акції Ігорю Сичову зламали руку. У нього ушкодження середнього ступеня тяжкості. Хто саме і у який момент сутички йому завдав ушкоджень, Ігор не пам’ятає. Проте вже 9 липня він планує пройти судово-медичну експертизу, щоб оскаржити дії правоохоронців.

Ці події не зупинили запал протестувальників, тому вже ввечері 6 липня, небайдужа молодь Черкас зібралася на Соборній площі для того, щоб висловити своє незадоволення щодо «поламаних вдень наметів» та вкотре заявити, що від мовного питання відступати не збирається. Під час протесту, активісти створили постійний потік людей через обидві дороги бульвару Шевченка, блокуючи проїзд транспорту. Окрім цього, вже 7 липня представники громадських організацій та опозиційних сил на пішохідному тротуарі біля Соборної площі знову поставили агітаційні та туристичні намети, вимагаючи відставки влади Януковича та неприйняття мовного закону. Наступного ж дня біля протестувальників Партія регіонів розмістила 15 своїх наметів, а їх активісти почали роздавати політичну літературу.

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780