Під час останньої прес-конференції (7 червня 2012 р.) міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник заявив, що «в цьому році тестування, як ніколи, проходить без серйозних порушень». Свої висновки він підкріпив заявою Громадянської мережі ОПОРА про те, що спостерігачі не мають зауважень до найбільш масових тестувань.

Зі свого боку, ОПОРА констатує, що такі висловлювання міністра лише частково відображають результати громадського спостереження. Адже попри те, що організація достатньо позитивно оцінила загальний рівень підготовки та проведення ЗНО у 2012 році, після кожного з масових тестувань спостерігачі висловили свої критичні зауваження.

Зокрема, основною заувагою представників ОПОРИ, які вели спостереження за оцінюванням знань з української мови й літератури, стала неефективна протидія використанню мобільних телефонів, внаслідок чого тестові завдання з’явилися в мережі Інтернет ще під час роботи абітурієнтів в аудиторіях. Такий інцидент трапився вперше за 5 років проведення зовнішнього незалежного оцінювання. Якщо вже зараз не визнати проблему та системно не підійти до її вирішення, то наступного року вся система може бути дискредитована через завчасний витік інформації щодо змісту завдань. Крім того, мережа ОПОРА висловлювала занепокоєння ситуацією довкола відсутності єдиних стандартів застосування металошукачів на пунктах тестування. Адже, за задумом УЦОЯО саме вони мали мінімізувати ризики використання технічних засобів для передачі інформації чи отримання допомоги.

Щодо технічних проблем стандартизованого оцінювання з історії України (невідповідність варіантів відповідей, розбіжності у перекладах), то ОПОРА заявляла про те, що подібні неточності ставлять під сумнів якість роботи органу, відповідального за організацію ЗНО. Спостерігачі наполягали на необхідності вдосконалити методику відбору та перевірки тестових завдань на предмет технічних неточностей та помилок.

Окрім цього, 7 червня 2012 р. ОПОРА оприлюднила проміжний звіт за результатами кампанії спостереження. Основні зауваження спостерігачів можна виокремити за наступними групами:

  1. Відсутність стаціонарних тестових центрів спричинює недостатній рівень компетентності персоналу пунктів тестування.
  2. Неготовність Українського центру оцінювання якості освіти оперативно реагувати на виклики та загрози, пов'язані з розвитком новітніх технологій, що уможливлюють оприлюднення змісту завдань під час тестування.
  3. Відсутність процедури та стандартизованих підходів до застосування металодетекторів, які б мали зменшити використання заборонених засобів зв’язку у пунктах тестування.
  4. Неефективність підходів та методик формування і відбору тестових завдань, що спричинило появу технічних помилок у тестах з історії України та біології.

Усі коментарі та заяви мережі ОПОРА стосовно оцінки проведення ЗНО з різних предметів, а також підсумковий звіт можна знайти на офіційній веб-сторінці організації:

Громадянська мережа ОПОРА оцінила старт цьогорічного ЗНО - http://opora.org.ua/education/article/1396-gromadjanska-merezha-opora-ocinyla-start-cogorichnogo-zno,

Спостерігачі ОПОРИ: абітурієнти-математики користувалися мобільними телефонами та забували документи - http://opora.org.ua/education/article/1423-sposterigachi-opory-abiturijenty-matematyky-korystuvalysja-mobilnymy-telefonamy-ta-zabuvaly-dokumenty

Спостереження за ЗНО з української мови та літератури: мобільний телефон як виклик системі оцінювання знань - http://opora.org.ua/education/article/1435-sposterezhennja-za-zno-z-ukrajinskoji-movy-ta-literatury-mobilnyj-telefon-jak-vyklyk-systemi-ocinjuvannja-znan

Технічні проблеми ЗНО з історії України -http://opora.org.ua/education/article/1448-tehnichni-problemy-zno-z-istoriji-ukrajiny

Проміжний звіт за результатами громадського спостереження ЗНО-202 - http://opora.org.ua/education/article/1458-promizhnyj-zvit-za-rezultatamy-gromadskogo-sposterezhennja-zno-2012

Чи складено тест на незалежне оцінювання? - http://opora.org.ua/education/article/1462-chy-skladeno-test-na-nezalezhne-ocinjuvannja

 

Детальніше:
Ольга Стрелюк
координатор громадського спостереження за ЗНО
Громадянської мережі ОПОРА
063 62 86 836