7 лютого спостерігачі ОПОРИ надіслали офіційне звернення керівництву Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області з проханням припинити розповсюдження зовнішньої реклами Юлії Тимошенко з використанням елементів Державного Герба України.  ОПОРА називає такі дії порушенням прав споживачів у сфері реклами.

Йдеться про агітаційні білборди кандидатки на пост Президента України Юлії Тимошенкона вулицях Харківська, Привокзальна, Прокоф’єва в обласному центрі з використанням зображення елементу Державного Герба України.

«Використання державних символів у політичній рекламі в виборчому законодавстві прямо не заборонено, але це є порушенням закону про рекламу і також, на мою особисту думку, є не зовсім етичним», - зазначила координаторка громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній.

«Це є порушенням ч. 1 ст. 8 Закону України «Про рекламу», який забороняє використовувати  або імітувати зображення Державного Герба України на рекламній продукції. Відповідно до ч. 2 ст. 27 Закону України «Про рекламу» відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці, винні у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, а також виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами. Згідно з цією ж статтею за порушення законодавства про рекламу можуть бути накладені штрафні санкції у п'ятикратному розмірі вартості розповсюдження або виготовленої реклами», - зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк.

У зв’язку з цим, у своєму зверненні до Держпродспоживслужби ОПОРА просить розглянути заяву по суті, вирішити питання щодо припинення порушення прав споживачів у сфері реклами та прийняти рішення про зупинення розповсюдження подібної  реклами на території міста Суми та Сумської  області.

08 02 Sumy timoshenko

08 02 Sumy timoshenko 1

02 02 Sumy timoshenko2

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області