В межах підготовки до реалізації програми взаємодії із правоохоронцями — представники Громадянської мережі ОПОРА зустрілися 1 лютого в Управлінні патрульної поліції у Запорізькій області, аби обговорити напрямки подальшої співпраці.

На початку зустрічі координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області проанонсувала тренінги для працівників поліції, що розпочнуться у другій половині лютого цього року. Вона  зауважила, що цей проект реалізується за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES. Також пані Ганна закцентувала увагу присутніх на основних порушеннях, що фіксувалися в січні у Запоріжжі. Здебільшого — це агітація, що не відповідає офіційним вимогам, а також збір персональних даних виборців під виглядом опитування чи підтримки громадянами тих чи інших політичних рішень.

 

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області  нагадав про норми Закону, які треба взяти до уваги, фіксуючи згадані приклади порушень і зазначив: «Сьогодні співпраця поліції та громадськості є ключовою у системі запобігання і протидії правопорушенням, особливо під час виборчого процесу. Тому наголошує на тому, що спільна праця та спільне навчання допоможе у подальшому зменшити кількість дрібних правопорушень, і тим самим запобігти кримінальним проявам»

Присутній під час зустрічізаступник начальника Управління патрульної поліції у Запорізькій області Микола Куліш закликав керівників батальйонів до співпраці із представниками ОПОРИ. А заступник начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майор поліції Олександр Кривенко розповів керівникам батальйонів як підвищити ефективність роботи патрульних поліцейських з фіксування доказів до приїзду оперативно-слідчої групи. Крім того він наголосив на особливо пильній роботі правоохоронців у день виборів, коли зросте ризик появи кримінальних порушень.

5 лютого представники ОПОРИ зв’язалися із паном Олександром, щоб дізнатися про поточний процес реагування патрульними поліцейськими на окреслені під час зустрічі випадки. Він зазначив: «За підсумками зустрічі ми провели ввідне заняття. Донесли інформацію про особливості реагування на ті чи інші правопорушення, які відбуваються наразі чи можуть відбуватися в подальшому.  Вказали на задачі саме патрульних нарядів під час реагування на повідомлення, або безпосередньо виявлення ознак порушення. І наразі вже маємо певні результати: патрульні самостійно виявили одне порушення і за ними складені відповідні протоколи»

 
(#вибори; #opora; #опора)