Протягом січня четверо народних депутатів з Житомирської області 14 разів опублікували інформацію про використання коштів державної субвенції на соціально-економічний розвиток. Такі дані зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Про свою діяльність Борислав Розенблат, Володимир Арешонков, Павло Дзюблик та Олександр Ревега звітували у місцевих засобах масової інформації та на своїх сторінках у мережі Facebook.

ОПОРА оновила карту географії спрямування нардепами коштів державної субвенції. На карту нанесені населені пункти, де за бюджетні гроші придбали обладнання в навчальні та медичні заклади, зробили ремонт чи встановили дитячі майданчики «за сприяння» нардепів.

Лідером з «піару» є Олександр Ревега ВО №63 (центр в м. Бердичів). Кошти субвенції використав для придбання обладнання, комп’ютерної техніки, автомобілів для медичних закладів міста Бердичів, селища Попільня та двох сіл – Райгородок і Мирославка. Зафіксовано 5 публікацій.

«Услід за Бердичівщиною, необхідне для роботи приладдя вручив і у Попільнянському районі. Тут Центр первинної медико-санітарної допомоги, керівником якого є Світлана Венгер, на підставі укладених угод про співфінансування, надає медичні послуги мешканцям Андрушківської, Квітневої та Попільнянської об’єднаних територіальних громад. Тож, вручив працівникам Центру ПМСД ноутбуки, які сприятимуть впровадженню новітніх технологій у лікуванні, насамперед, мешканців віддалених сільських територій у рамках реалізації Президентської реформи сільської медицини», – йдеться у дописі на сторінці нардепа у Facebook..

15.02 Zhytomyr Revegapng

15.02 Zhytomyr Revega Raigorodok

Кошти субвенції Ревега спрямував і на купівлю автомобілів для Центру первинної медико-санітарної допомоги у Бердичівському районі.

«Саме задля цього мною було ініційовано виділення із Фонду соціально-економічного розвитку понад 600 тисяч гривень на придбання двох нових автомобілів “Renault Logan”. Сьогодні передав ці автомобілі некомерційному комунальному підприємству "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Бердичівського району. Заодно провів зустріч із медиками району, в ході якої обговорили реформу первинної медичної ланки, визначивши подальші кроки її реалізації на місцевому рівні», – йдеться у повідомленні на сторінці нардепа.

15.02 Zhytomyr Revega Myroslavka

Інформація про це розміщена і на сайті місцевого телеканалу «ВІК». У матеріалі під назвою: «Два новенькі RenaultLogan за сприяння Олександра Ревеги отримали сімейні лікарі Бердичівщини».

«Ключі від двох новеньких Renault Logan отримали у бердичівському районному Центрі первинної медико-санітарної допомоги з рук Олександра Ревеги. 600,0 тис. грн. із державного Фонду соціально-економічного розвитку за сприяння народного депутата України були направлені із конкретною метою – для медичної допомоги мешканцям сіл Бердичівщини. В його окрузі – 4 райони, говорить Олександр Ревега, і, постійно спілкуючись із представниками сільських місцевостей, він не раз чув: понад усе від медиків люди чекають на якість та оперативність. Звідси і ідея забезпечити сімейних лікарів автівками…», – йдеться у повідомленні.

15.02 Zhytomyr Revega VIK

Нагадаємо, у народного депутата Олександра Ревеги є зареєстрований іменний благодійний фонд, однак у відкритому доступі немає інформації про його діяльність за останні два роки.

Нардеп від 64 виборчого округу (центр в м. Коростень) Володимир Арешонков  інформацію про використання бюджетних коштів поширив двічі на своїй сторінці у мережі Facebook, ще один раз нардепу подякувала за допомогу голова Лугинської районної державної адміністрації. Кошти Володимир Арешонков спрямував у 5 сіл – двічі у с. Горщик, двічі у с. Ушомир, в с. Словечне та в селище Лугини. Цільове призначення коштів: ремонт дитячих садочків, обладнання для ігрових дитячих майданчиків, придбання меблів для освітніх і медичних закладів, встановлення металопластикових віконних блоків та придбання комп’ютерної техніки.

«…Зі свого боку намагаюсь сприяти розвитку ОТГ. Тільки у 2018 році, за мого сприяння були виділені та направлені кошти на придбання комплекту меблів та обладнання для загальноосвітніх навчальних закладів Горщиківської сільської ради-200 тис.грн; реконструкцію та термомодернізацію будівлі Горщиківського ДНЗ-200 тис, грн; комплектів обладнання для дитячих ігрових майданчиків- ( Горщиківська ОТГ130 тис.грн, Ушомирської ОТГ- 190 тис.грн); комплекту меблів та обладнання для загальноосвітніх навчальних закладів Ушомирської сільської ради-200 тис.грн», – йдеться в повідомленні на сторінці Володимира Арешонкова у Facebook.

15.02 Zhytomyr Areshonkov

15.02 Zhytomyr Areshonkov Slovechne

Про залучені нардепом Арешонковим кошти субвенції, звітує на своїй сторінці в мережі і голова Лугинської райдержадміністрації Наталія Кирийчук.

«Більше 9 мільйонів гривень залучено на Лугинщину протягом 2016-2018 років. Це і кошти Державного Фонду Регіонального розвитку та інфраструктурна субвенція в рамках реформи децентралізації, ініційованої Президентом України Петром Порошенком та підтриманої Ігор Гундич, це і кошти субвенціі на соціально-економічний розвиток з державного бюджету залученої народним депутатом України Володимир Арешонков, це і доходи Лугинськоі селищної ради Петро Мельник і ін. Лише об’єднавши зусилля можна досягти результату»,– йдеться в повідомленні.

15.02 Zhytomyr Areshonkov holovaRDA

Як повідомляла ОПОРА, у народного депутата Володимира Арешонкова немає власного благодійного фонду, однак він є керівником громадського об’єднання «Чорнобильська асоціація народних депутатів України» (ЧАНДУ) та здійснює активну благодійну діяльність в окрузі від свого імені.

Кошти державної субвенції Павло Дзюблик ВО №66 (центр у місті Малин), спрямував на  придбання техніки для прибирання снігу, встановлення дитячих майданчиків та тренажерів у місті Малин і купівлю ноутбука та телевізора для Брусилівської центральної бібліотеки. Про що тричі прозвітував на своїй сторінці у Facebook.

«Приємно ось так у ФБ натрапити на фото «за роботою» сніговбиральної техніки-трактора у м.Малин, на який я спрямував кошти держсубвенції у 2017 році. Багато хто з людей нарікає, що державні кошти-це кошти платників податків. Малинчани, маєте можливість побачити, як Ваші податки працюють для Вас. І з такою позицією формується кожне моє депутатське подання на держсубвенцію. Аналогічно і в інших районах, я прагну, аби державні кошти приносили користь людям», – йдеться в повідомленні на сторінці нардепа у Facebook.

15.02 Zhytomyr Dziublyk

15.02 Zhytomyr Dziublyk. bibliotekapng

Павло Дзюблик на своїй сторінці звітує про реалізовані проекти і ділиться планами про майбутні.

«У минулому році ми виділили кошти і по всьому місту будуть встановлені дитячі майданчики і тренажери, по всіх районах міста. У міському парку буде встановлений дитячий комплекс. Всі школи і садочки ми закриємо метало пластиковими вікнами. У планах – три ставка, я думаю, що ми побудуємо ще одне поле з штучним покриттям,  крім того ми ще спробуємо придбати один сміттєвоз і кільканадцять контейнерів, щоб налагодити роздільний збір сміття. Це мої плани на цей рік», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляла ОПОРА, народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде.

Борислав Розенблат ВО №62 (м. Житомир) у січні поширив інформацію про використанні кошти субвенції теж тричі. Цільове призначення – проекти із енергозбереження для ОСББ Житомира та придбання обладнання для лікарні.

«Нові вікна та двері у під'їздах старих житомирських багатоповерхівок - це цілком реально. Цього року ініціюю виділення 20 млн грн держсубвенції на проекти із енергозбереження для ОСББ Житомира. Про це вчора, під час зустрічі, повідомив керівникам об’єднань багатоквартирних будинків.Тому наступний крок - за вами, голови ОСББ: пишіть та подавайте проекти, аби ваші будинки якомога швидше отримали відповідне фінансування», – йдеться в повідомленні на сторінці нардепа у Facebook.

15.02 Zhytomyr Rozenblat

240 тисяч гривень з державної субвенції нардеп спрямував на придбання дефібрилятора в лікарню.

«В центр ішемічної хвороби серця центральної міської лікарні №2 за ініціативи народного депутата України Борислава Розенблата закупили сучасний японський дефібрилятор. На його придбання виділили 240 тисяч гривень з державної субвенції.Народний обранець каже, що лікарі звернулися за допомогою ще влітку, на той час медичний заклад використовував старі російські та вживані дефібрилятори», – йдеться у повідомленні.

15.02 Zhytomyr Rozenblat pryimalnia

Інформація про це розміщена і в місцевому інтернет-виданні Житомир.info.

15.02 Zhytomyr Rozenblat infopng

Фонд Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Фонд веде активну діяльність на Житомирщині.

Як зазначає  координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: «Продовжуємо спостерігати сталу тенденцію ймовірного «піару» народних депутатів на реалізації тих чи інших бюджетних програм розвитку та відновлення. Фактично, нардепи розповідають, що завдяки їх зусиллям райони, міста, села чи якісь окремі установи отримують ту чи іншу допомогу – наприклад, ремонти приміщень, техніку для закладів освіти, відновлення дорожнього полотна тощо. В той же час, все це відбувається за наші з вами кошти – платників податків! І досить складно зрозуміти, яка роль та яке місце у цьому процесі займає народний депутат».

Аналітик даних Громадянської мережі ОПОРА вважає, що після виборів Президента варто очікувати ще більше повідомлень у ЗМІ та соціальних мережах про використанні нардепами кошти субвенцій. «Фактично, частина субвенцій 2019 року вже були розподілені, 23 січня здається, і можемо говорити, що процес розподілу стає більш інтенсивним. Я думаю, що після виборів Президента, коли більш активно стартує дочасна парламентська агітація, тоді цілком ймовірно, що буде більше «піару» на субвенціях», – зазначив аналітик ОПОРИ

Як повідомляла ОПОРА, протягом червня-жовтня 2018 року шість народних депутатів з Житомирської області для ймовірно особистого піару 51 раз прозвітували про заходи, здійснені за кошти держсубвенцій.

Нагадаємо,  одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». У Вадима Кривенка немає фонду, нардеп не є членом громадських організацій, а свою депутатську діяльність спрямовує на всю Житомирську область.   Народний депутат Юрій Павленко не має власного благодійний фонду, однак є членом громадської організації «Всеукраїнська служба захисту дітей». Депутат часто з візитами відвідує Житомирську область. Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут. Депутат Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська, яка є головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» має власний благодійний фонд «ЛАВ», який активно працює у Житомирській області. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.