На Кіровоградщині провели координаційну нараду щодо забезпечення правопорядку на виборах Президента України. У поліції повідомили, що потреба в  правоохоронцях на день виборів перевищує кількість особового складу ГУНП в Кіровоградській області. Також на нараді домовилися, що ОПОРА співпрацюватиме з правоохоронцями в рамках робочої групи ситуаційного центру поліції області.

«У Кіровоградській області для забезпечення правопорядку на виборах  потрібно 2 460 правоохоронців. В області працює – 1890 поліцейський. З різних причин не будуть залучені 270 осіб. Для забезпечення правопорядку на ДВК та ОВК додатково будуть залучені працівники У ДСНС, патрульної поліції, нацгвардії, управління захисту економіки та інші. Від початку передвиборчої кампанії до органів поліції області надійшло 57 повідомлення щодо подій виборчого процесу, за 17 із яких нині триває перевірка, за 12 – не встановлено складу адміністративного правопорушення. Ще за 27 фактами складено 32 адміністративні протоколи та направлено до судів для прийняття рішень. За одним фактом у даний час проводиться розслідування за ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України», – повідомив очільник поліції в Кіровоградській області Роман Козьяков під час наради.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  у Кіровоградській області зазначила, що частину протоколів про адміністративне правопорушення суд направив на доопрацювання в поліцію через неналежне оформлення документів.

«Ми проаналізували рішення судів щодо виборчих правопорушень у Кіровоградській області. В частині з них зазначено, що не в усіх адмінпротоколах вказана повна інформація щодо правопорушень. Наприклад, не зазначене місце розміщення білборда тощо», – розповіла.

На нараді були присутні радник міністра внутрішніх справ України Володимир Філенко, керівництво обласних управлінь Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби, Національної гвардії України, патрульної поліції, представників обласного осередку Громадянської мережі ОПОРА.

Також під час наради представники ОПОРИ та працівники поліції домовилися про співпрацю під час виборчої кампанії у рамках робочої групи ситуаційного центру області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.