Загалом протягом січня подібні випадки фіксувалися у 7 суб'єктів політичної діяльності. Найбільше випадків зафіксовано у Білій Церкві. За сприяння політиків в області виділялися кошти для необхідного обладнання в навчальні та медичні заклади, на ремонти соціальних об'єктів та доріг.

17 січня 2019 року у Білій Церкві з'явилися білборди народного депутата України від політичної партії «Народний фронт» Хвичі Мепарішвілі. На них йшлося про допомогу, надану Білій Церкві і району за сприяння депутата. Зокрема, на одному з них було зазначено, що за сприяння даного народного депутата було виділено на розвиток Білої Церкви 150 мільйонів гривень у 2018 році. З даної суми 28 мільйонів гривень виділено на ремонт доріг, 20 мільйонів на стадіон «Трудові резерви» та ще 20 мільйонів на лічильники тепла.  Загалом у місті було виявлено чотири таких білборди.

12 02 19 subvencii sichen Meparishvili Kyivska oblast

Джерело: фото ОПОРИ

25 січня 2019 року на офіційній сторінці Білоцерківської прес-служби Георгія Мепарішвілі поширено допис за 30 серпня 2018 року, в якому йдеться про те, що за його ініціативи Біла Церква отримала субвенцію з державного бюджету на здійснення заходів соціально-економічного розвитку сумою 24 мільйони гривень. Народний депутат  зазначив, що дані кошти спрямовані на придбання приміщення для Центру надання адміністративних послуг.

12 02 19 subvencii sichen Meparishvili CNAP Kyivska oblast

Джерело: скріншот допису з фейсбук-сторінки «Білоцерківська Прес-служба Георгія Мепарішвілі»

26 січня 2019 року на офіційній сторінці в фейсбук Білоцерківської прес-служби Мепарішвілі поширено допис про  інспектування робіт з облаштування тротуарів у Білій Церкві. Як він зазначив, на даний проект з державного бюджету в рамках субвенцій на соціально-економічний розвиток було виділено 500 тисяч гривень.  Тоді ж опублікований ще один допис – щодо заміни покрівлі навчального корпусу Технолого-економічного коледжу Білоцерківського національного аграрного університету. В публікації зазначається, що для цього ремонту за сприяння народного депутата було виділено 2 мільйона гривень з державного бюджету.

12 02 19 subvencii sichen Meparishvili trotuary Kyivska oblast

Джерело: скріншот допису з фейсбук-сторінки «Білоцерківська Прес-служба Георгія Мепарішвілі»

6 разів протягом січня можливе використання заходів за рахунок державних субвенцій для піару та агітаційної діяльності, було зафіксовано з боку Віталія Гудзенка, народного депутата від «БПП «Солідарність». Зокрема, 22 січня 2019 року народний депутат відвідав урочисті події до Дня соборності України в селищі Володарка, що на Київщині. Під час візиту відвідав   навчальні заклади, лікарні, будинки культури Володарщини. Під час зустрічей нагадував про закуплене, за його сприяння, комп’ютерне, медичне і кухонне обладнання, меблі та реконструкцію площі біля будинку культури.

23 січня 2019 року Віталій Гудзенко зустрівся з колективами навчальних закладів Ставищенського району. Під час зустрічей, депутат стверджував, що для цих закладів закупили сучасне обладнання, техніку, меблі та зробили капітальний ремонт із заміною вікон на енергозберігаючі. Про це йдеться на фейсбук-сторінці громадської приймальні депутата.

24 січня року нардеп  відвідав Таращу та район, зокрема дитячі садки та навчально-виховні комплекси, де нагадав, що для цих закладів закуплено і вже використовується сучасне комп’ютерне обладнання, кухонна техніка та меблі. Крім цього, вручив автомобіль для Таращанського центру первинної медико-санітарної допомоги

12 02 19 subvencii sichen Gudzenko Kyivska oblast

12 02 19 subvencii sichen Gudzenko1 Kyivska oblast

Джерело: фото з фейсбук-сторінки «Громадська приймальня народного депутата України Віталія Івановича Гудзенка»

29 січня 2019 року депутат Віталій Гудзенко відвідав 11 навчальних  закладів Тетіївського району, принагідно нагадавши, що за його сприяння заклади отримали сучасне комп’ютерне обладнання, морозильні камери, пральну машину, меблі, музичну техніку та інструменти. 

30 січня 2019 року Віталій Гудзенко разом з представниками місцевої влади відвідали навчальні заклади Білоцерківського району. Під час візиту він знову нагадав, що за його сприяння навчальні заклади отримали необхідне обладнання.

31 січня 2019 року народний депутат здійснив візит у Сквиру, де з головою районної ради Василем Гришею відвідали 7 закладів освіти в місті та районі. Депутат наголосив, що за його сприяння  у навчальних закладах зробили капітальні ремонти із заміною вікон та закупили мультимедійне обладнання.

Протягом січня випадки використання об'єктів , здійснених за рахунок бюджетних коштів для реклами діяльності депутата спостреігалися і на користь народного депутата від «БПП «Солідарність» Ігора Кононенка. Зокрема, 9 січня на регіональному інтернет-ресурсі «Stolychno.news» було опубліковано матеріал про відкриття нового дошкільного навчального закладу у Великій Солтанівці Васильківського району. У публікації за словами голови Васильківської районної державної адміністрації Владислава Одинець, йшлося, що частина коштів на будівництво дитсадка була виділена з державного бюджету за сприяння депутата керівника обласної партійної організації «БПП «Солідарність» Ігоря Кононенка.

17 січня 2019 року на офіційній фейсбук-сторінці «БПП «Солідарність» на Київщині, опубліковано матеріал про сприяння Ігора Кононенка в реалізації медичної реформи на Васильківщині – село Пшеничне отримало сучасний модульний фельдшерсько-акушерський пункт та необхідне медичне устаткування.

12 02 19 subvencii sichen Kononenko Kyivska oblast

Джерело: фото з фейсбук-сторінки «Блок Петра Порошенка Солідарність Київщина»

18 січня 2019 року в селі Пшеничне Васильківського району, партійці «БПП «Солідарність » Васильківщини спільно з народним депутатом Ігорем Кононенком оглянули оновлений Пшеничненський навчально-виховний комплекс. В публікації на офіційній фейсбук-сторінці БПП « Солідарність» Київщина зазначається що будівництво даного об'єкту відбулось за сприяння Ігоря Кононенка.

Ще троє нардепів у січні зазначали, що за їх сприяння були виділені кошти на  реалізацію потреб громадян Київщини.

9 січня 2019 року народний депутат Павло Різаненко на своїй офіційній сторінці в Фейсбук повідомив, що посприяв виділенню субвенції з державного бюджету розміром 1 мільйон гривень для ремонту спортивної зали у Калиті Броварського району.

12 02 19 subvencii sichen Rizanenko Kyivska oblast

Джерело: фото з фейсбук-сторінки Павла Різаненка

22 січня 2019 року «Моя Київщина» опублікувала допис , де йшлося,  що напередодні  Українка Обухівського району отримала спеціалізований  автомобіль швидкої допомоги для станції екстреної медичної допомоги. Зазначається, що автомобіль придбаний за кошти обласного бюджету, за сприяння народного депутата України від Об’єднання «Самопоміч» Ірини Сисоєнко.

12 02 19 subvencii sichen Sysoyenko Kyivska oblast

Джерело: Інтернет-ЗМІ «Моя Київщина»

23 січня 2019 року народний депутат Михайло Гаврилюк опублікував на своїй фейсбук-сторінці допис про те, що завдяки його сприянню відкрився дитячий садок «Барвінок» у Крюківщині Києво-Святошинського району.

12 02 19 subvencii sichen Gavryluk Kyivska oblast

Джерело: фото з фейсбук-сторінки Михайла Гаврилюка

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області зазначає: «Громадяни мають розділяти основні функції роботи місцевої влади та народного депутата, який виконує, зокрема законотворчу функцію. Також слід розуміти, що субвенції – це державні гроші, а не приватні кошти депутата. І хоча наразі їх використання нардепами для самореклами не можна назвати порушенням виборчого законодавства, втім політичні партії, представниками яких вони є, мають своїх кандидатів на пост Президента і такі випадки можна вважати порушенням принципу рівності».

Нагадаємо, що державна субвенція – це дотація від держави органам місцевого самоврядування, спрямована на виконання конкретно визначеної цілі. Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на необхідності дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України та розробила ґрунтовні рекомендації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.