11 лютого Анатолій Гриценко відвідав Харків. У межах візиту кандидат в Президенти дав прес-конференцію, перед якою в прес-центрі раптово зникло світло і інтернет. Крім того, під час заходу виник конфлікт щодо недопущення журналіста. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

О 12:15, за 15 хвилин до запланованого початку прес-конференції Анатолія Гриценка в залі прес-центру «Накипіло» згасло світло і пропав інтернет, який використовувався для онлайн-трансляцій. При цьому в сусідній будівлі електроенергія була. Гриценко відповідав на питання журналістів в напівтемряві приблизно 20 хвилин, після чого живлення відновилося.

«Для нас це було неочікувано,  в основній будівлі було світло, працівники прес-центру також не могли зрозуміти, що відбувається. Потім з’ясувалось, що електрик, який начебто відповідає за будівлю знаходиться десь там, але приїде можливо не дуже скоро, але потім світло дали», — прокоментував Юрій Шишкін, голова харківської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція».

11.02.2019 Kharkiv Grytsenko

«За три роки моєї роботи це було вперше. Вимкнення світла ніяк не вплинуло на нашу роботу — ми все одно працювали, журналісти записали інтерв’ю з Анатолієм Гриценко. В цілому все пройшло нормально, через 15 хвилин після початку прес-конференції світло з’явилося», — заявив Євген Стрельцов, керівник прес-центру «Накипіло».

За словами Володимира Скічко, речника ПАТ «Харківобленерго», на декількох центральних вулицях Харкова зникло світло через аварію на мережах.

Також місцеве онлайн-видання Insidernews повідомило про те, що їх кореспондента не пропустили на прес-конференцію кандидата.

«Коли журналіст нашого видання прийшов, щоб отримати акредитацію на «відкритий» захід на нього чекало прикре розчарування. Виявляється, Insidernews – це «жовта чорнуха, що пише неправду», — повідомляє сайт видання.

«Insidernews — це не офіційний засіб масової інформації, а сайт, зареєстрований в Гонконзі. Вони вже не перший раз пишуть про мене неправдиву інформацію. Пан Русін сам не наважився прийти і відправив в останній момент якусь людину з іншого міста, яка поводила себе невпевнено, показувала непереконливе посвідчення журналіста і служба безпеки відреагувала. Інші ж не скаржились? Ця людина була і з точки зору безпеки, і з точки зору начебто належності до неіснуючого з юридичної площини ЗМІ не була допущена», — пояснив Юрій Шишкін, голова харківської обласної організації політичної партії «Громадянська позиція».

При цьому медіаексперти вважають, що такі дії з боку представників політичної сили порушують права журналістів.

«Факт того, що представник онлайн-видання insidernews.info не зміг потрапити на прес-конференцію Анатолія Гриценка, офіційно зареєстрованого кандидата в Президенти, звичайно, є порушенням не тільки прав журналіста, але й прав громадян України на отримання інформації. У служби охорони не було об'єктивних причин для такого вчинку. Більше того, поведінку представників Гриценка в той день можна назвати агресивною, оскільки вони зупиняли й  працівників медіагрупи «Накипіло», що саме йшли на своє робоче місце», — повідомила регіональна представниця Інституту масової інформації в Харківській області Олена Лептуга.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]