Одразу в трьох державних установах були виявлені друковані матеріали, що містять агітацію на користь кандидата в Президенти Петра Порошенка. За двома  фактами спостерігачі ОПОРИ написали заяви до поліції.

12 лютого спостерігач ОПОРИ зафіксував три агітаційні листівки з політичними лозунгами  Петра Порошенка: «Сильна армія – запорука миру», «Державна мова – запорука єдності», «Помісна церква – запорука незалежності», розвішані на інформаційній дошці в приміщенні Южноукраїнської міської ради. Начальник відділу звернень громадян, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації апарату міськради та її виконавчого комітету Оксана Подвисоцька повідомила, що дані листівки висять на стенді вже давно, та подякувала спостерігачу ОПОРИ за зауваження. Після розмови вона одразу ж зняла друковані матеріали, що містять ознаки агітації.

12 02 Juzhnoukrainsk lystivky

11 лютого спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали в районних адміністраціях. Так, у приміщенні управління агропромислового розвитку Вознесенської райдержадміністрації, біля приймальні, був помічений друкований агітаційний матеріал з написом: «Державна мова – запорука єдності. Петро Порошенко».

12 02 Voznesenska RDA

Разом із тим у приміщенні Новоодеської райдержадміністрації були виявлені друковані матеріали кандидата у Президенти Петра Порошенка з написом: «15 грудня 2018 року, цей день увійшов в історію. Президент України Петро Порошенко». У цій же державній установі був помічений плакат із зображенням Петра Порошенка, Митрополита Епіфанія та написом «Томос для України!». Друкована продукція розміщувалася поруч із державною символікою.

12 02 Novoodeska RDA plakat

12 02 Novoodeska RDA Tomos

За фактами, виявленими у Вознесенську та Новій Одесі, 11 лютого спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції щодо ознак адміністративного правопорушення, а саме статті 212-14 КУпАП, правоохоронцями були складені адмінпротоколи.

«У даному випадку наявні ознаки порушення виборчого законодавства щодо порядку розміщення агітаційних матеріалів, адже відповідно до частини 21 статті 64 Закону, «забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності», – наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

За його словами, дані матеріали мають агітаційний характер, оскільки згідно з частиною 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: