Протягом перших п’яти тижнів нового року спостерігачі ОПОРИ зафіксували збільшення активності кандидатів на пост Президента України. Розміщення зовнішньої реклами, її псування, матеріали в медіа з ознаками прихованої реклами та «чорного піару», звернення поліції щодо порушення норм агітації та звернення до поліції щодо «підкупу виборців», а також візити кандидатів. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Чернігівській області під час прес-конференції 11 лютого.

Наприкінці січня і на початку лютого область відвідали Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Валентин Наливайченко, Руслан Кошулинський, Ілля Кива та Андрій Садовий. Вони зустрічалися з виборцями, брали участь в урочистостях з вшанування пам’яті Героїв Крут, проводили обласні партійні конференції.

Як зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Чернігівській області, для агітації кандидати активно використовують сіті-лайти та білборди.

«За цей час зафіксовано 4 випадки псування рекламних щитів Андрія Садового, Юрія Вілкула, Євгенія Мураєва та Іллі Киви. Представники останнього звернулися із заявою до поліції. Соціальні мережі та друковані засоби масової інформації відзначаються розповсюдженням матеріалів маніпулятивного характеру та з ознаками «чорного піару». А найбільш резонансними стали 10 випадків виклику поліції на ймовірний підкуп виборців за дві доби», - зазначила вона.

Нагадаємо, що 5 та 6 лютого поліція отримала 10 дзвінків про підкуп виборців в обласному центрі та 5 районах – Козелецькому, Новгород-Сіверському, Чернігівському, Семенівському, Коропському. У повідомленнях згадувалися грошові виплати в офісах політичних партій, будинках культури та закладах харчування. В одних приміщеннях поліція виявила лише штатних працівників установ, інші взагалі були зачинені. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ навідались до регіональної приймальні ВО «Батьківщини» за адресою м. Чернігів, вул. 1-ої Гвардійської Армії, 39а, куди поліцію викликали двічі, й пересвідчились, що офіс зачинено.

З 1 по 8 лютого опубліковано 32 тексти про зустрічі та заяви глави держави на 18 офіційних сторінках  райдержадміністрацій Чернігівської області. Три з них (сайти Городнянської, Срібнянської та Ніжинської райдержадміністрацій) розмістили інформацію про наміри Порошенка вдруге балотуватися на виборах. А саме – повний текст промови, яку виголосив Петро Порошенко під час форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом»» з тезою про участь чинного Президента у виборах і чому він прийняв саме це рішення.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області нагадала про важливість завчасної перевірки особистих даних у списках виборців на сайті Державного реєстру виборців і неможливості включити особу до списку виборців 31 березня.

Валерій Білоокий, начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців облдержадміністрації, зауважив, що 81,4% жителів Чернігівської області мають право голосу на виборах. Це – 831 182 жителя, враховуючи 18 303 особи з відміткою про вибуття. Станом на 10 лютого 186 жителів Чернігівщини тимчасово змінили місце голосування. Загалом область голосуватиме в 6 виборчих округах, загальна кількість дільниць сягає 1 090.

Юлія Ковтун, речниця Чернігівського міського відділу поліції, поінформувала про 30 випадків звернення до поліції з приводу агітації по домівках, пошкодження білбордів та фактів ймовірного підкупу виборців. «Більшість дзвінків були анонімними, частина номерів не мала зворотного зв’язку. На сьогодні відкрито 5 кримінальних проваджень і триває подальша перевірка», - повідомила вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.