11 лютого у приміщенні Охтирської районної державної адміністрації спостерігач ОПОРИ зафіксував матеріали політичної агітації на користь Петра Порошенка. ОПОРА звернулась із заявою до поліції. Протягом трьох годин після візиту спостерігача плакат прибрали.

Агітаційний плакат з текстом «Ми - українці. Державна мова - запорука єдності! Петро Порошенко» спостерігач ОПОРИ зафіксував о 10:30 11 лютого на стіні першого поверху приміщення Охтирської райдержадміністрації за адресою вул. Київська,1. Вихідні дані на агітаційних матеріалах були відсутні.

11 02 Sumy poroshenko RDA

ОПОРА звернулась за коментарем до Охтирської РДА. В організаційному відділі сказали, що керівника апарату на місці немає,  і попросили передзвонити після перерви.

За деякий час спостерігач ОПОРИ вдруге зайшов до приміщення і зафіксував, як технічний працівник знімає плакат.

11 02 Sumy poroshenko RDA2

11 02 Sumy Poroshenko RDA1

За фактом розміщення агітаційних матеріалів у будівлі органів державної влади громадянська мережа ОПОРА звернулась до поліції із заявою, у якій просить скласти протокол про адміністративне правопорушення, надіслати протокол про адміністративне правопорушення до районного суду для розгляду питання про притягнення до відповідальності.

Як зазначив у коментарі радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, цей факт кваліфікується як адміністративне правопорушення, передбачене ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Згідно з п. 21 ст. 64 цього ж Закону забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області