9 лютого, в Ужгороді відбувся концерт Студії «Квартал 95» за участі кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Концерт гумористів був анонсований заздалегідь, квитки на нього можна було купити на сайті та у касах театру. Ціни на квитки коливалися у межах від 350 до 1950 гривень. Однак, як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, того ж дня, за 3 години до заявленого концерту, пройшов ще один, вхід на який був виключно за запрошенням. Попереднього публічного анонсу свята не було, як можна було отримати запрошення – достеменно невідомо.

ОНОВЛЕННЯ: 

У зв’язку із поширенням у ряді електронних ЗМІ твердження, що Громадянська мережа ОПОРА вважає підкупом безкоштовні концерти «Студії 95 Квартал» з участю кандидата у Президенти Володимира Зеленського наголошуємо, що Громадянська мережа ОПОРА не стверджувала про те, що такі концерти є підкупом, оскільки подібні твердження можуть бути встановлені лише судом, за наявності достовірних доказів.

У тексті новини від 10 лютого було наголошено, що представникам ОПОРИ не вдалося особисто потрапити на безкоштовний концерт, а також знайти свідків, які б погодилися детально розповісти про усі обставини концерту, тому у Громадянської мережі ОПОРА наразі відсутні обґрунтовані підстави стверджувати про проведення агітації та виявлені факти непрямого підкупу виборців на цьому концерті. Водночас координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області у своєму коментарі наголосив на обставинах, які можуть свідчити про потенційні відхилення від вимог Закону «Про вибори Президента України», зокрема те, що зареєстрованому кандидату заборонено надавати виборцеві на пільгових умовах товарів чи послуг і при цьому згадувати ім’я чи здійснювати агітацію. Чи слід вважати факт проведення самого безкоштовного концерту послугою виборцеві – залежить від того чи супроводжувалася роздача запрошень агітацією за кандидата. Такі факти ОПОРОЮ не встановлювалися, можна говорити про ознаки порушення Закону, а не порушення. В той же час у коментарі, озвученому у новині, йшлося про ймовірні ознаки порушень, які можуть бути допущеними кандидатом під час ведення виборчої кампанії.

 

Обидва заходи пройшли у залі Закарпатського обласного муздрамтеатру. У касі  спостерігачу ОПОРИ повідомили, що на концерт, який почався о 17:00, могли зайти лише за запрошенням, які мали змогу отримати заздалегідь учасники АТО та члени їхніх сімей, люди з інвалідністю тощо. Волонтерка організації, яка працює із військовослужбовцями, розповіла, що отримала від організаторів 100 запрошень для того, аби роздати їх військовим.

10 02 2019 Zakarpattia kvartal kvytok

Інша відвідувачка розповіла у коментарі комунікаційниці ОПОРИ, що запрошення на концерт можна було отримати поштою. Для цього потрібно було надіслати заявку, а організатори плануючи концерт у тому чи іншому місті, вже присилали по заявкам запрошення. Бажаючих було в рази більше, ніж міг вмістити драмтеатр в Ужгороді.

 

10 02 2019 Zakarpattia kvartalУ коментарі місцевим журналістам, аудіо якого є у розпорядженні комунікаційниці ОПОРИ, Володимир Зеленський зазначив, що такі благодійні концерти вони проводять регулярно, однак раніше вони про це не розповідали, бо їх не запитували, а піаром команда не займалася. Зі слів кандидата, це для них традиційно - безкоштовний концерт вдень, а ввечері - комерційний.

«У факті організації безкоштовного концерту можуть вбачатися ознаки порушенням правил ведення виборчої кампанії з боку кандидата Зеленського - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА  за виборами в Закарпатській області. - Кандидату заборонено надавати виборцеві на пільгових умовах товари чи послуги і при цьому згадувати його ім’я. Проведення безкоштовного концерту за участю кандидата у Президенти може сприйматися саме як надання виборцеві послуг, а це вже містить ознаки підкупу виборців. Також варто додати, що кандидат де-факто використовує свою роботу як ресурс якщо не для прямої агітації, то для впізнаваності свого імені. А це вже відхилення від задекларованого у Законі принципу участі у виборах на рівних засадах. Адже не кожен кандидат у Президенти може організувати виборцеві безкоштовний гумористичний концерт. Відтак кандидатам доцільніше б у період виборчої кампанії організовувати зустрічі з виборцями і пояснювати свої політичні програми, а не безкоштовні та комерційні концерти. Це вже питання більше до політичної культури».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, головною ознакою непрямого підкупу виборців (частина 4 стаття 64 Закону України «Про вибори Президента України»), є те, що він завжди відбувається на етапі проведення передвиборної агітації. Передвиборною агітацією згідно з частиною 1 статті 58 цього ж Закону є будь-яка діяльність з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України, роз'яснює експертка.

«Одним із видів передвиборної агітації і є проведення концертів як за підтримки самих кандидатів, так і тих, на яких виголошуються заклики зі спонуканням голосувати за або проти певного кандидата. Норма Закону «Про вибори Президента України», якою забороняється підкуп виборців, не містить жодних виключень щодо товарів та послуг, які можна безоплатно чи на пільгових умовах надавати відповідним суб’єктам виборчого процесу. Тобто цей закон є найбільш суворим і забороняє надавати виборцям під час агітаційних заходів безоплатно чи на пільгових умовах будь-які матеріальні блага», —  говорить юридична радниця та  застерігає, що за непрямий підкуп настає або адміністративна (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення) або кримінальна (стаття 160 Кримінального кодексу України) відповідальність.

ОПОРА зазначає, що її представникам так і не вдалося потрапити на безкоштовний концерт, а також знайти свідків, які б погодилися детально розповісти про усі обставини концерту, тому наразі у нас відсутні обґрунтовані підстави стверджувати про проведення агітації та виявлені факти непрямого підкупу виборців на цьому концерті. 

Під час платного концерту, який був анонсований заздалегідь, спостерігачка ОПОРИ агітації не зафіксувала. На самому  шоу глядачам показали рекламний ролик «Слуги народу», в якому журналіст бере інтерв'ю у головного героя Президента Голобородька і питає того, про що він мріє. Голобородько ж каже, що мріє, аби кожна родина зібралася нарешті у повному складі та після вечері подивилася б випуск новин, а далі йдуть новини. Начитка диктора: «Сьогодні рівно рік, як в Донбасі панує мир, жодного вибуху, жодного пострілу… Над останнім населеним пунктом майорить український прапор. Україна отримала право проведення літніх олімпійських ігор. Наступну олімпіаду прийматиме Сімферополь».

10 02 2019 Zakarpattia zelenskyi

Розпочинаючи платне шоу Володимир Зеленський наголосив, що концерт не агітаційний: «А якщо у залі будуть якісь люди, і будуть щось там кричати, то ми їх не боїмося, нас більше. Так що, люди добрі, прошу, якщо якийсь випадок буде, не бийте цю людину,  може вона від Ляшка, ще отримає задоволення. Нащо це нам всім, ми просто тут заради того, аби підняти вам настрій і все».

У кінці вся команда вийшла на сцену, виконала пісню «Країна сильних людей», де на фоні йшов відеоряд із важливих моментів з історії Незалежної України, від акту проголошення незалежності до кадрів військових дій на Донбасі.  

Після завершення концерту Володимир Зеленський разом із відвідувачами робив селфі біля автобусу, однак проявів прямої агітації спостерігачі ОПОРИ не зафіксували. Слід зазначити, що навколо приміщення театру під час обох концертів Студії «Квартал 95» перебувало багато представників правоохоронних органів. Якихось інцидентів чи провокацій під час візиту Зеленського до Ужгорода спостерігачі ОПОРИ не зафіксували.

Як відомо із запису кандидата на сторінці у Фейсбуку, станом на ранок 10 лютого кандидат все ще перебував в Ужгороді. Однак інформації про агітаційні заходи за участю кандидата чи інші зустрічі з виборцями на території області - не зафіксовано.

ОПОРА нагадує, у частині 6 статті 64 Закону «Про вибори Президента України» йдеться: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону».