ОПОРА проаналізувала, скільки коштів державної субвенції на соціально-економічний розвиток територій отримав у 2018 році кожен із районів Миколаївської області. Виявилося, що розподіл державних грошей був нерівномірним. Найбільше коштів виділили на Баштанський район, найменше – на Очаківський.

Загалом на райони було спрямовано 52,5 млн грн. Так, найбільше коштів отримав Баштанський район − 12,9 млн грн, що становить 25% від загальної кількості субвенцій, направлених на Миколаївську область у 2018 році. Зокрема частина цих коштів була витрачена на будівництво басейну в м. Баштанка, реалізацію освітнього проекту «Нова школа», придбання комп'ютерної техніки для закладів первинної медичної допомоги,  оргтехніки для закладів дошкільної освіти тощо.

На другому місці Єланецький район, який отримав 5,9 млн грн державних субвенцій (тобто 11% від загальної суми). Ці кошти були спрямовані на закупівлю обладнання для сонячної електростанції,  двох вантажних автомобілів для перевезення питної води, одного автомобіля швидкої медичної допомоги тощо.

Ще 10% субвенцій були спрямовані на Новобузький район (а це – 5,3 млн грн). Тут, наприклад, закупили оргтехніку для кількох дитячих садків, комплекти меблів для шкіл, здійснили капітальний ремонт вуличного освітлення на більш ніж 40 вулицях у м. Новий Буг.

По 6% від загальної суми державних асигнувань отримали Вітовський (3,3 млн грн) та Снігурівський (3 млн грн). За ці кошти були придбані меблі для Вітовського районного медичного центру ПМСД, проведений капітальний ремонт вуличного освітлення в с. Білозірка.  Разом із тим у Снігурівці за державні кошти закупили інвентар для облаштування тренажерного залу, інтерактивний комплекс та комплект меблів для кабінету хімії в ЗОШ №1, оргтехніку для дитячих садочків району й не тільки.

Трохи менше субвенцій було направлено на Миколаївський (2,6 млн грн), Березнегуватський (2,5 млн грн), Вознесенський (2,3 млн грн) та Новоодеський (2,1 млн грн) райони Миколаївської області. Наприклад, у Миколаївському районі кошти витратили на заміну вікон Ковалівської ЗОШ I-III ступенів, придбання комп’ютерної техніки для кількох шкіл, капітальний ремонт дитячого садочка в с. Кринички. У Березнегуватському районі, приміром, за кошти субвенції придбали твердопаливний котел та комплекти сумок для пункту здоров'я, провели реконструкцію ЦРЛ, закупили оргтехніку для дитсадочків. Державну субвенцію у Вознесенському районі використали на капітальний ремонт амбулаторії у Вознесенську, придбання комплекту меблів для дитсадків та шкіл. У Новоодеському районі державні кошти направили на капітальний ремонт Новоодеського ДНЗ №1 і будівлі ЦРЛ, придбання меблів для міжшкільного навчально-виробничого комбінату та ін.

08 02 Subvencii rozpodil po rajonam

Такі райони, як Березанський, Братський, Первомайський, Врадіївський, Доманівський, Арбузинський та Кривоозерський отримали в 2018 році по 3% від загальної суми субвенцій на соціально-економічний розвиток територій, розподіленої на Миколаївську область. Найменше коштів було направлено на Веселинівський (971 тис. грн), Казанківський (656 тис. грн) та Очаківський (396 тис. грн) райони.

«Даний аналіз показує нерівномірність розподілу коштів субвенції по районам Миколаївської області, коли один район може отримати один мільйон, а інший – набагато більше. Це свідчить про незрозумілість механізмів формування та процедури затвердження переліку об’єктів, на який мають вплив обласна адміністрація та народні депутати. Відповідно чинна процедура виділення показує свою недосконалість та потребує законодавчого врегулювання», − коментує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

Нагадаємо, що у грудні 2018 року Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з рекомендаціями щодо забезпечення більш прозорого та рівномірного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій, а також попередження випадків зловживання адміністративним ресурсом під час загальнонаціональних виборів 2019 року.

 
За коментарями звертайтеся: